Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Björn Larsson Rosvall
Bild: Björn Larsson Rosvall

Högsta domstolen nekar Tishko Ahmed och Wilmas familj prövningstillstånd

På tisdagen står det klart att det inte blir en tredje rättegång om mordet på Wilma Andersson. Högsta domstolen tar inte upp målet och därmed fastslås hovrättens beslut om 18 års fängelse för Tishko Ahmed.

Ett år och en månad efter att 17-åriga Wilma Andersson mördades och styckades i sin bostad i Uddevalla har rättsprocessen nått sitt slut. Detta efter att Högsta domstolen under tisdagen meddelar att de inte kommer att genomföra en tredje rättegång om flickans död.

”För att Högsta domstolen ska pröva ett överklagande av detta slag krävs prövningstillstånd. Prövningstillstånd får meddelas om det är av vikt för ledning av rättstillämpningen att överklagandet prövas av Högsta domstolen. Därutöver får prövningstillstånd meddelas i undantagsfall, nämligen när det finns synnerliga skäl för en prövning i Högsta domstolen. Högsta domstolen har gått igenom materialet. Det har inte kommit fram något skäl att meddela prövningstillstånd.”, skriver domstolen som skäl till beslutet.

Tishko Ahmed dömdes först till livstids fängelse av Uddevalla tingsrätt men straffet sänktes efter rättegång vid Hovrätten för västra Sverige.

Nu fastslås hovrättens dom: 18 års fängelse för mord och brott mot griftefriden.

Kroppsdel hittades i parets bostad

Det var den 14 november förra året som varken familj eller vänner plötsligt inte kunde få tag på 17-åriga Wilma Andersson längre. Den 19 november greps hennes pojkvän Tishko Ahmed misstänkt för mord.

Flickans försvinnande blev enormt uppmärksammat och personer från hela Sverige reste till Uddevalla för att hjälpa till i sökandet efter henne.

En dryg vecka senare hittade polisen en kroppsdel tillhörande flickan i parets gemensamma bostad, vilket än i dag är det enda fyndet som har gjorts.

Under hela rättsprocessen har Tishko Ahmed nekat till att ha någon skuld till Wilma Anderssons död. Men efter en övertygande bevisning står det nu definitivt klart att hans döms som skyldig.

– Efter att jag tog över förundersökningen framkom det hela tiden nya bevis och vi har haft ett bra samarbete mellan polis och åklagare. Den misstänkte har inte lagt fram något alternativt händelseförlopp och på det viset blev processen enklare för oss, säger Jim Westerberg, åklagare i målet och fortsätter:

– I sin helhet är vi väldigt nöjda med hela processen från förundersökningen fram till domen, säger Jim Westerberg.

”Det är bara tragiskt alltihop”

Tillsammans med sin kollega Shahrzad Rahimi yrkade han på att Tishko Ahmed skulle dömas till livstid men åklagaren har full förståelse för att hovrätten resonerade annorlunda.

Samtidigt förstår han även att Högsta domstolens besked kan vara tungt för flickans familj.

– Det är bara tragiskt alltihop. Vi har tyvärr flera sådana här gärningar i Sverige varje år, där kroppar undanröjs och i många fall leder inte utredningarna fram till att någon får ta ansvar.

– Det är något som familjen tyvärr kommer få leva med. Det är bara en som vet var kroppen finns och så länge han inte säger något kommer det nog bli svårt, säger Jim Westerberg.

Beatrice Rämsell, en av Tishko Ahmeds försvarsadvokater, är hon fåordig om tisdagens beslut.

– Det finns inte så mycket att säga. Nu är det som det är, säger hon.