blött. Vägen under bron upp till Willys P-hus var fylld med vatten. Foto: Ulf Blomgren
blött. Vägen under bron upp till Willys P-hus var fylld med vatten. Foto: Ulf Blomgren

Högsta vattennivån på 34 år

Helgens oväder fick havet att snabbt stiga upp över centrala delar av Uddevalla. Med och en halv meter över den normala nivån kan det handla om ett rekord. Nu kämpar kommunen vidare med planerna om vallar för att skydda staden.

ANNONS
|

Inte sedan 1981 har vattennivån i Uddevalla varit så hög som den var i helgen, så vitt det går att se på kommunens mätningar idag, meddelar kommunen.

– Jag ser att 1981 så var nivån 30 centimeter högre än den här helgens nivå. Sedan dess är det bara 2008 som har varit i närheten. Jag har ingen exakt siffra för det året men den personal som jobbat i helgen säger att det ska ha varit högre nu än då, säger Staffan Olofsson, kontrollant på kommunens tekniska kontor.

Vattennivån orsakade att ett mycket stort område lades under vatten.

– Vattnet låg upp mot bion och in på tvärgatorna där. Det var bort över rondellen vid Willys. Ica:s parkering borta vid Göteborgsvägen var helt översvämmad och Junogatan lika så. Åt andra hållet var Bastiongatan översvämmad.

ANNONS

Uddevallabor är ganska vana vid översvämningar i centrala stan. Men problemen med vattennivåerna ställer till det, inte bara enstaka gånger, utan sätter stopp för utveckling i Uddevallas vattennära område. Man får exempelvis inte bygga bostäder innan man löst vattenproblemen. Det är också därför Uddevalla kommun jobbat fram strategier för att skydda stan.

– Vi har tagit fram en översvämningsstrategi för centrala stan där vi har fokus på att skyddet ska hålla i 40 till 50 år framåt, säger Lynn Joel, översiktsplanerare i kommunen.

Egentligen ser länsstyrelsen helst att man planerar för skydd 100 år framöver och för en vattennivå som är på 2,5 meter som högst. Men i princip har man nöjt sig med hälften av tiden och 1,5 meter som högst, enligt Lynn Joel.

– Det skydd som vi planerar har en livslängd på cirka 50 år, då är det mer logiskt att tala om det tidsperspektivet, säger hon.

Som Bohusläningen tidigare berättat har flera olika skyddsåtgärder diskuterats genom åren men man har landat i den som blir minst kostsam. Att bygga vallar.

– Vallarna bygger vi längs Bäveåns båda sidor och vid Riversideängen över längs Bastiongatan mot Strömstadsvägen. På andra sidan är det till och med berget bakom Exxon mobil.

ANNONS

Kostnadsberäkningar för detta landar på mellan 160 miljoner kronor och 330 miljoner kronor, beroende på standard och utförande. Och för varje år som går stiger prislappen.

Under måndagen satt politiker och tjänstemän och diskuterade frågan i ett möte.

– Vi tittar på frågan utifrån flera faktorer som är beroende av varandra. Det handlar om att vi har en hamn, en önskan att bygga bostäder och utveckla industriområdet samt översvämningsproblemen, säger kommunalrådet Ingemar Samuelsson (S).

Kommunen har klubbat strategin för arbetet mot översvämningar men kört fast då man inte fått ett officiellt besked kring vad länsstyrelsen tycker om lösningarna. Kommunen behöver mer konkreta besked för att gå vidare, menar Samuelsson.

– Vi kan inte påbörja åtgärder för mångmiljonbelopp utan att veta om länsstyrelsen accepterar dem. Om vi gör en förprojektering som länsstyrelsen kan ta del av kan det i sin tur ge mer konkreta svar från länsstyrelsen.

En förprojektering, en form av mer detaljerad studie, skulle kunna vara i gång fram åt vårkanten. Den beräknas i nuläget få kosta en miljon kronor att genomföra.

Läs också: LEDARE: Dags för en torrare framtid för Uddevalla

ANNONS