Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/13

Högt tryck på vallokalerna

Vallokalerna fylldes och köer bildades. Många var förväntansfulla men också spända över det på förhand ovissa valet. Men glada toner präglade vallokalerna under söndagen.

Trots det ruskiga regnet samlades människor utanför Dalabergs mötesplats. Antingen var de redan färdiga med dagens uppdrag – att rösta. Eller så var de på väg in.

Utanför försökte Susan Nader (KD) att in i det sista att prata med människor. Kanske att det skulle få någon väljare att rösta på hennes parti.

– Det känns som jag kanske har fått någon att ändra sig. Jag kan bara informera. Resten är upp till väljarna, säger hon.

Gav stöd

I ingången välkomnade Zinab Parnian alla välkomna. Hennes uppgift för dagen var att hjälpa de människor som behövde stöd med språket. Som tolk kunde hon översätta fem språk.

– Det är en del som behöver hjälp att översätta. Det är väldigt praktiskt och jag har kunnat ge stöd till de som behövde det, säger hon.

"Var lite stressigt"

Väl inne i lokalen så slingrade sig två långa köer. En för varje valdistrikt. För vissa kunde det bli förvirrande och de undrade var de skulle gå. Men då var det snabbt framme en valarbetare som guidade rätt. Några som var i Dalaberg och röstade var Fahad och Liman Moalin. De är båda förstagångsväljare och var lite nervösa inför att rösta.

– Det kändes lite stressigt. Jag visste inte hur allting går till, säger Fahad Moalin.

Men väl där inne gick allting bra. Båda syskonen var enade i valet av vilket parti de skulle rösta på. Liman Moalin bestämde sig efter den informationen hon fått i skolan.

– Jag vet inte så mycket om politik men vi hade en temadag i skolan där vi fick träffa politikerna. Där fick jag bra information, säger hon.

Högtidlig dag

På Sommarhemsskolan hade människor rullat in under hela dagen. Trots att många i distriktet redan hade förtidsröstat hade de arbetande i vallokalen inte en lugn stund.

– Jag har jobbat med det här under flera val. Tidigare har det kunnat vara perioder utan att en enda person som dyker upp men så har det inte varit i år, säger Håkan Kragnert som är ordförande i valdistriktet Bohusgården Walkesborg.

Han tror att det kan bli ett högre valdeltagande i år än tidigare.

– Min subjektiva bedömning är att valdeltagandet har ökat kraftigt.

Susanna och Marcus Andersson hade tagit sig till Sommarhemsskolan för att rösta. För dem var det en högtidlig dag.

– Jag älskar den här dagen. Det är viktigt, roligt och det kommer bli väldigt spännande att invänta resultatet, säger Marcus Andersson.