Högt vatten i Bäveån efter oväder

Efter måndagens hårda vindar är vattenståndet högt i Bäveån. Inga vägar i Uddevalla centrum är under tisdagsmorgonen översvämmade men däremot vissa gångvägar.

ANNONS
|

Under tisdagsmorgonen står skyltar med översvämningsvarningar på Bastionsgatan men vägen är fri från vatten och trafiken kan flyta på som vanligt. Däremot kantas vägen av vattensamlingar.

Bland annat utanför Hotell Riveside där det finns stora vattensamlingar och gångvägarna runt Bohusläns museum går det bitvis inte att promenera på utan vattenstövlar.

Bohusläningen har tidigare rapporterat om hur området kring Kampenhof svämmat över vid hårda vindar men måndagens oväder, som satt sina spår under tisdagen, är långt ifrån det värsta som Uddevallaborna sett.

Enligt räddningstjänsten har natten varit relativt lugn. De larm som varit relaterade till vädret skedde under måndagen.

– Det gällde bland annat ett område i Lysekil som hade svämmat över, säger Peter Gustafsson, inre befäl på räddningstjänsten.

ANNONS

Även Rotviksbros butik vid Lanesund i Uddevalla fick vatten in i lokalerna och där vattenpump fick användas för att försöka få undan vattnet.

Så blir vädret resten av veckan

Enligt SMHI uppmätte flera väderstationer stormvindar när vinden blåste som värst. Under tisdagen finns det dock inga vädervarningar utfärdade för Bohuslän men regn och blåst väntas fortsätta även under tisdagen.

– Väderöarnas mätstation uppmätte som högst 25,5 meter per sekund och Nordkoster var uppe på 24,8 i vindbyarna, säger Henrik Reimer, meteorolog på SMHI.

Men det värsta är nu över och efter regn kommer solsken. De närmaste dagarna bjuder dock på både regn och moln i Bohuslän.

– Det är lite moln som kommer passera med lokala skurar som uppstår, temperaturerna kommer ligga på omkring 10 grader, säger han.

Har november varit varmare än normalt?

– Ja, det uppmättes värmerekord under gårdagen på flera håll i landet. På västkusten gjordes detta bland annat på Vingas väderstation.

I slutet på veckan och till helgen kommer moln och sol att växla om vartannat. Men temperaturerna fortsätter att vara milda.

– Det blir ett litet väderomslag till torsdagen med sydvästliga vindar och regn. Till helgen så lugnar det sig lite och solen kommer troligtvis att kika fram lite mer. Temperaturerna ligger på mellan 13-14 grader och det finns en del goda solchanser ändå, säger han.

ANNONS
ANNONS