Hällerstugan har plats för många hostlovslediga, men ett eventuellt besök påverkas ändå av Folkhälsomyndighetens restriktioner.
Hällerstugan har plats för många hostlovslediga, men ett eventuellt besök påverkas ändå av Folkhälsomyndighetens restriktioner.

Höstlovet rundar pandemins hinder

Vanligt men ovanligt höstlov blir det nästa vecka. Filmklubben ställer in men de flesta aktiviteterna är kvar i år om än anpassade till rekommendationerna.

ANNONS
|

Med pandemin närvarande sedan våren har fler människor sökt sig utomhus, på säkert avstånd från riskfyllda kontakter.

Hur det ökade naturintresset märks på höstlovet är för tidigt att säga något om, menar Hans Rengman, ordförande för Friluftsfrämjandet i Uddevalla som vid olika dagar kommer att ha sina tre stugor öppna på Herrestadsfjället.

Hällerstugan, Krokestugan och Åleslån kommer att ha medlemmar från Friluftsfrämjandet på plats, berättar Hans Rengman.

– De har någon form av bemanning, så det finns möjlighet att komma in i stugan. Men vi har inga aktiviteter.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar 50 personer som störst antal människor samlade. Kommer ni att anpassa verksamheten till det?

ANNONS

– Det får vi naturligtvis göra, med sunt förnuft som avgränsning. Det är på grund av begränsningen som vi inte arrangerar några aktiviteter vid stugorna. Besökarna får vara ute där det finns plats, säger Hans Rengman.

Ingen Filmis

Som Bohusläningen berättat nyligen har man på kommunala Walkesborgsbadet en strategi som liknar Friluftsfrämjandets, det vill säga att man inte arrangerar några aktiviteter eller erbjuder lekredskap.

LÄS MER:Så blir höstlovsveckan på badhuset i Uddevalla

Kommunen genom fritidskontoret står dock bakom fler av höstlovets program, som bland annat bowling, den öppna ishallen och kulturskolan, berättar Stefan Apelman på kommunens fritidsförvaltning.

De små förändringar som höstlovets program innehåller är inte större än de som sker normalt år från år, menar han. Dock finns det en stor skillnad.

– En klassiker som vi haft i flera år är att Filmis haft höstlovsbio på museet. De backar i år på grund av smittorisken, säger Stefan Apelman.

Bibliotekets pysselstund föregående år har till årets höstlov ändrats till en pysselpåse som hugade pysslare får hämta och skapa med hemma. Skytteföreningen har till i år också höjt åldern till fjärde klass och infört föranmälan till luftgevärsskyttet.

ANNONS