Hade ämnen för bombframställning – åtalas

En man i 45-årsåldern ska ha haft kilovis med krut och andra pyrotekniska blandningar hemma. Nu åtalas mannen som greps av polis förra sommaren, och där bombgruppen gjorde husrannsakan.

ANNONS
|

Mannen misstänks för bland annat brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, sedan man ska ha funnit drygt fyra kilo svartkrut och cirka ett halvkilo andra pyrotekniska blandningar, och omkring tio kilo så kallade sprängämnesprekursorer samt en liter svavelsyra. Kemikalierna ska mannen förvarat på två olika adresser i Uddevalla kommun. Han greps i början av juli i fjol, och några dagar senare kom polisens bombgrupp tillsammans med försvarsmakten och räddningstjänsten för att undersöka och säkra huset där ämnena förvarades.

LÄS MER:Bombgruppen var på plats i större styrka efter husrannsakan

Totalt beslagtog polisen en bra bit över 100 kilo olika ämnen, som sedan dess har analyserats.

– Lejonparten av detta är kemikalier eller ämnen som man kan använda för att framställa explosiva varor, men ämnena i sig är inte olagliga att inneha. Men vissa produkter är otillåtna, berättar åklagare Per-Erik Rinsell.

ANNONS

– Det han åtalas för nu är ju att ha hanterat varor som han inte får lov att hantera. Det handlar om i runda slängar 15 kilo.

Mannen häktades initialt men släpptes efter några veckor av åklagare. Från början var mannen också misstänkt för förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. Men det är inget som han nu åtalas för då åklagaren bedömer att han inte haft något sådant uppsåt.

– Den ursprungliga brottsmisstanken var att han avsåg att använda de explosiva varorna att skada andra människor eller andra byggnader, och en sån misstanke finns inte längre. Hans egen uppfattning är att han hade detta för att göra fyrverkerier eller smällare.

LÄS MER:Häktas misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse

Mannen, som nu riskerar fängelsestraff, förnekar brott.

ANNONS