Hade stulna motorer i lastbilen – frias

En lastbilschaufför som upptäcktes med flera stulna utombordare ställdes inför rätta för häleri. Nu har domstol friat mannen.

ANNONS
|

I april skickades en polispatrull till baksidan av en butik på Torp, där ett vittne hade sett flera personer lasta båtmotorer från en bil till en annan. På platsen såg mycket riktigt poliserna en mindre lastbil i vilken ett flertal båtmotorer med sönderklippta kablage fanns. Det fanns även annan båtutrustning i fordonet, som gps:er, stolar och motordrev.

Föraren greps och fördes till polisstationen och ställdes senare inför rätta misstänkt för häleri av de stulna båtmotorerna. I domstolen berättade han att han arbetar som lastbilschaufför i Rumänien och hade fått ett uppdrag att köra till Uddevalla för att hämta en last med motordelar. Han blev via telefon dirigerad till platsen bakom butiken där han mötte en minibuss med fyra personer, som lastade in sju paket inslagna i plats i lastbilen. Han fyllde i en fraktsedel och en av männen legitimerade sig. Sedan satt han kvar en stund och åt i lastbilen. Han skulle precis köra därifrån när polisen kom och grep honom.

ANNONS

Tingsrätten menar att det inte framkommit något annat än att mannen hade fått ett uppdrag från sin transportledare att hämta en last, och eftersom godset var inslaget i plast när de lastades över till lastbilen behöver han inte ha sett vad det var för gods och att han därmed inte heller var medveten om att det var stöldgods. Tingsrätten friar honom helt från misstankarna.

ANNONS