Hallandstrafiken höjer priserna

ANNONS
|

Bolaget motiverar beslutet med stigande dieselpriser och att resandet ökar i regionen, vilket kräver fortsatta trafiksatsningar.

– Det är ökade kostnader och så kommer trängselskatten. Vi behöver fler och längre tåg, säger Bruno Andersson, vd för Hallandstrafiken.

Senaste prishöjningen, på 7,5 procent för periodkort, gjordes i februari. Genom de nya höjningarna räknar bolaget med att få in cirka tio miljoner kronor extra på ett år.

– Indexökningen av våra kostnader är på 15 miljoner, så i rena pengar går det minus. Egentligen skulle vi behöva höja mer. Men det gör vi inte, säger Bruno Andersson.

Hur länge ligger de här priserna kvar?

ANNONS

– I alla fall ett år.

Bland satsningarna märks även att Blå express från Särö och Kullavik ska få tiominuterstrafik in mot Göteborg. Och i Halmstad samt mellan Halmstad och Laholm blir turerna fler.

– Det ska gå snabbare, rakare och oftare, säger Bruno Andersson.

Periodkortspriserna höjs med cirka två procent medan enkelbiljetterna kommer att kosta fyra procent mer från 9 december. För ett periodkort (30 dagar) mellan Falkenberg och Halmstad blir till exempel ökningen 20 kronor, till 1 025 kronor. Motsvarande kostnad för att resa inom en zon blir cirka 576 kronor istället för nuvarande 565 kronor.

ANNONS