prisad. Anar Mammadl har tidigare fått ett av de finaste utmärkelserna för kampen för mänskliga rättigheter, Václav Havel-priset.
prisad. Anar Mammadl har tidigare fått ett av de finaste utmärkelserna för kampen för mänskliga rättigheter, Václav Havel-priset.

Han får årets pris till minne av Peter Götell

Årets Peter Götell-pris för det fria ordet, går till Anar Mammadli, som arbetar för mänskliga ­rättigheter.

ANNONS
|

Peter Götell var Bohusläningens mycket uppskattade ledarskribent som hastigt och oväntat avled 2014. För att hans arbete skulle leva vidare instiftades en minnesfond som administreras av organisationen Silc, Swedish International Liberal Center, där Peter var djupt engagerad. Samarbetar med politiska partier, ungdoms- och kvinnoförbund, människorättsorganisationer och oberoende journalister.

Nyligen fick Anar Mammadli ta emot priset. Han är människorättsaktivist i Azerbajdzjan och aktiv inom övervakning och granskning av val. År 2013 fängslades han efter att ha kritiserat presidentvalet. Han dömdes, trots internationella protester, till fem års fängelse. I mars i år benådades han tillsammans med 147 andra politiska fångar och han arbetar redan aktivt i valövervakningsnätverk.

ANNONS

Silc motiverar utmärkelsen med betoning inte bara på honom som person, utan också för det arbete som han och hans kollegor gör i en rad länder där rätten till fria val inte respekteras. När Götellpriset instiftades citerades Peter Götell med orden: ”att även när det ser mörkt ut kan man i alla fall göra något”, vilket Anar Mammadli är ett bevis för.

Anar Mammadli mottog prisetvid ett seminarium i Stockholm. Han har tidigare fått Václav Havel-priset från Europarådet.

Det första priset från minnesfonden delades ut till Teresita Castellanos Garcia, koordinator för de oberoende biblioteken på Kuba.

ANNONS