Han flörtar som ingen annan – med sin danska

Ett nytt kärlekspar har flyttat in på Nordens ark. Och har man tur kan man få se hans spektakulära och kärlekstörstande uppvisning.

ANNONS
|

Den sägs vara något alldeles speciellt, en cabottragopanhanes parningsspel för att få till det med en hona. Och nu kan bohusläningar få chans att uppleva den med egna ögon.

För ett par veckor sedan kom nämligen två cabottragopaner till Nordens ark. Då hade projektledaren Christer Larsson personligen åkt till Danmark för att hämta paret och kört hem dem till sin voljär i djurparken.

Arten, som till storleken är som en större höna, lever hotad i en enda del av Kina. Därför ingår den i ett avelsprogram och Nordens ark sa redan för ett år sedan att man ville prova att föda cabottragopaner.

ANNONS

Uppfödda i Danmark

Nu har man fått sitt par, som enligt alla papper och intyg är födda i Belgien - de ska inte vara släkt med varandra på ett endaste sätt enligt dna-bevisning. De hamnade dock i Danmark där de fötts upp av en privatperson.

– Det är inte vanligt att vi tar emot djur till våra avelsprogram av privatpersoner. Men nytt blod behövs till avelsprogrammet, säger Christer Larsson.

Paret är tre år och till våren räknar alla experter kallt med att de ska häcka för första gången. Och är du blixtrande snabb kan få se hur hanen flörtar med honan i parningsspelet.

Han kan blåsa upp sin strupsäck till oanad storlek och dessutom syns då ett par klarblå "horn".

– Allt görs i ett försök att imponera på honan, säger Christer Larsson.

Projektledaren hoppas nu att paret kommer att bli dundrandes förälskade och häcka och lägga några av sina sällsynta ägg.

– Vi kommer inte att ta några ägg och lägga i kläckningsmaskiner. Naturen får ha sin gång.

ANNONS