Handeln bara en del av tillväxten

Trots att Åhléns stänger och Kynningsrud väljer att expandera i Munkedal i stället för i Uddevalla, tycker chefen för tillväxtavdelningen att Uddevalla mår väldigt bra just nu.

ANNONS
|

– Det är djupt olyckligt att Åhléns stänger, men om de inte exponerar sig på rätt sätt och invånarna inte är beredda att handla där, hur ska det då se ut, säger Anders Brunberg.

Vad händer med centrum om butikerna stänger?

– Någonstans sker ett reningsbad i stadskärnan. Människors köpkraft har inte minskat, men de pengar man har, minskar till handeln. Fler lägger sin köpkraft på kultur, restauranger och andra upplevelser. Nyckeln är att köpkraften behöver användas mer strategiskt.

Enligt HUI Research som ägs av Svensk handel går en tredjedel av vår totala privata konsumtion till detaljhandelsvaror. Anders Brunberg tycker att centrum har mycket att lära av Torp.

ANNONS

– Torp som är en fantastisk motor till Uddevalla och ser till att väldigt många Uddevallabor har jobb. Och det är inte bara massa handlare utan de har aktiviteter och bygger system för att attrahera. Det borde centrum lära sig av.

LÄS OCKSÅ:"Det finns många charmiga ställen här"

Men ska centrum bara vara till för dem som spenderar pengar?

– Företagen i Uddevalla skapar ungefär 70 procent av alla jobb i Uddevalla. Har man inte bra företagsklimat mår staden inte bra och man kan inte bekosta välfärden. Men det ska vara en hållbar tillväxt med naturliga mötesplatser och tillgodose folks behov av upplevelser och konsumtion.

Anders Brunberg kom till Uddevalla 2006 för att etablera Högskolecentrum Bohuslän, HCB. För tre år sedan blev han chef för den nya tillväxtavdelningen i Uddevalla, som arbetar med allt från näringslivsutveckling och kompetensförsörjning till folkhälsa.

– Uddevalla är en kommun som mår väldigt bra just nu. Det byggs mycket och många flyttar hit. Vi har en god arbetsmarknad, företagen går bra och det är mycket som planeras framåt. Med det sagt inte att det inte finns utmaningar kring levnadsvillkoren för många i Uddevalla, säger Anders Brunberg.

Vad är det som planeras framåt?

– Hamnen kommer att flyttas västerut vilket gör att staden kommer att växa. Man tittar på hur kulturhus, stadshus och resecentrum kan hamna mer centralt och förstärka stadsbildningen. Nya hamnen i Fröland ska öppnas om fem år. Det kommer att bli enorma ytor att växa i.

ANNONS

Ett företag som nyss meddelade att de ska expandera är Kynningsrud, som håller till just i Uddevalla hamn. Men de väljer att bygga en ny betongelementfabrik i Munkedal i stället för i Uddevalla. Något som kan ge Munkedal mellan 50 till 100 arbetstillfällen.

– Kynningsrud är väldigt viktigt för Uddevalla men man kan behöva kompromissa med andra. Benders gör också anspråk på mark till exempel och den egna hamnen gör anspråk på mark. Marktillgång och etableringar kan ibland kollidera och ibland kan man inte motsvara allas förväntningar i det.

Vid sidan av Kynningsrud och Benders nämner Anders Brunberg en rad företag och kluster som är viktiga för Uddevalla. Som 3D-centrum som är i sin linda, maritim utveckling, besöksnäringen, handeln, innovationer inom offentlig sektor och utbildning.

Finns det tillräcklig kompetens för företagens behov i Uddevalla?

– Smala och spetsiga kompetenser har de svårt att få tag på. Som ingenjörer eller kvalificerade projektledare. Vi försöker locka olika högskolor och forskningsinstitut så att de är attraherade av att jobba med utveckling i Uddevalla.

Dessutom jobbar Högskolecentrum Bohuslän, som är en del av tillväxtavdelningen, med utbildningar som ska matcha företagens behov.

– För vårt näringsliv är det viktigt, men också att se till att det finns tillgång till högre utbildning här hemma. Alla kan inte flytta för att gå en högre utbildning.

ANNONS

Tillväxtavdelningen har även arbetat med ett projekt som matchar nyanlända med exportmogna företag.

– Företagen får ny kompetens så att de kan nå nya marknader. Vi hade en slutkonferens där vi kunde peka på att 65 procent hade fått jobb.

Du säger att Uddevalla kommun mår bra just nu. Hur mår Uddevallaborna?

– Unga mår inte så bra. Därför jobbar vi med en handlingsplan för att förebygga självmord. Vår folkhälsostrateg arbetar med det i alla delar av kommunen. I skolan för de yngre och i socialtjänsten för de äldre till exempel.

Det är många områden som tillväxtavdelningen ska driva. Allt från näringslivsutveckling och kompetensförsörjning till folkhälsa som sagt. Anders Brunberg själv vill bidra till ett bra företagsklimat och bra förutsättningar för näringslivet. Och en viktig pusselbit i det är infrastrukturen.

– Dubbelspår på järnvägen. Vi måste knyta ihop oss med arbetsmarknaden i Göteborg och arbetsmarknaden i Göteborg måste knyta ihop sig med oss.

Hur arbetar Tillväxtavdelningen för att åstadkomma det?

– Genom att delta i processen kring beslut tillsammans med kommundirektören och politiken. Att arbeta med strategisk planering för vilka aktörer som gör att Uddevalla snart kan ha ett dubbelspår.

En annan viktig pusselbit är hamnen.

– Det ger gynnsamma förutsättningar för att jobba med produktion och logistik.

ANNONS

Men handeln är också viktig för Uddevalla enligt Anders Brunberg.

– Handeln är oerhört stark i Uddevalla. Vi har sju olika handelsområden som sysselsätter 2000 till 2500 personer och omsätter 5,4 miljarder om året. Det är pengar in i skattesystemet och ger arbeten.

Tillväxtavdelningen

Sedan januari 2014 har Uddevalla kommuns tillväxtarbete koncentrerats till Tillväxtavdelningen. Tillväxtavdelningen har samlat kompetens från Högskolecentrum Bohuslän, näringslivsavdelningen och utvecklingsavdelningen och fokuserar på:

Näringslivsutveckling

Tillväxtprojekt

Samhällsutveckling

Folkhälsa

Strategisk kompetensförsörjning

Maritim utveckling

Tillväxtavdelningen ska skapa hållbar tillväxt och medverka till god samhällsbyggnad.

Källa: Uddevalla kommun

Anders Brunberg

Född: Stockholm 1956

Familj: Hustru och två vuxna barn

Bor: Ljungskile

Arbete: Chef för Tillväxtavdelningen i Uddevalla kommun

Aktuell: Turbulens inom näringslivet i Uddevalla

ANNONS