Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Handelsbanken i Uddevalla om beskedet om nedstängningar

Handelsbanken lägger ner hälften av sina kontor. Cirka 1 000 personer berörs i Sverige. Men vilka kontor som kommer tvingas stänga är oklart.
– Vi kommer fortsätta bedriva vår verksamhet precis som tidigare, säger Marie Kaptein, kontorschef på Handelsbanken i Uddevalla.

Tidigt på onsdagsmorgonen meddelade Handelsbanken att man drar kraftig ner på antalet kontor. Banken stänger 180 av sina 380 kontor i Sverige, vilket innebär att cirka 1 000 anställda måste sluta under de närmaste två åren.

– Förhandlingar och samråd inleds direkt med facken. Vår ambition är som alltid i Handelsbanken att hantera övertalighet med respekt och omsorg om den enskilda medarbetaren, sa Handelsbankens vd Carina Åkerström i ett uttalande under en presskonferens på onsdagsförmiddagen.

Fler använder digitala kanaler

Bakgrunden till beslutet är att kunderna själva vill sköta sina ärenden själva digitalt, förklarar hon.

– Vi ser nu att kunderna i en sådan omfattning använder digitala kanaler och andra sätt att mötas än via kontor att vi har nått fram till en tipping point. Det är en trend som har pågått länge, men vi har väntat in kunderna, säger Åkerström, till TT.

Exakt vilka kontor det handlar om är inte bestämt ännu, enligt vd.

– Men vi vet ganska väl vilka orter det gäller, där kunderna redan har bestämt sig för att de är nöjda med oss digitalt. Men det är ett arbete som vi kommer att göra nogsamt, säger Carina Åkerström.

”Klart att de blir oro”

Marie Kaptein är kontorschef på Handelsbanken i Uddevalla och hon säger till Bohusläningen att de inte fått någon information om vad som händer med kontoret.

– Vi kommer fortsätta bedriva vår verksamhet precis som tidigare. De fysiska kontoren är grunden för oss. Mer är så vet vi inte i nuläget. Vi får helt enkelt se vad som händer framöver, säger hon till Bohusläningen på onsdag förmiddag.

Är ni oroliga?

– Nej, vi känner oss ödmjuka och trygga med vårt arbete. Samtidigt är det klart att det blir oro när vi inte vet vad som kommer att hända. Men jag känner mig ändå trygg, berättar Kaptein.

Har ni blivit förvarnade?

– Nej. Vi har inte fått något mer information om det här mer än det som kom fram under presskonferensen.

Hon beskriver det som att kontoren är "Handelsbankens ryggrad".

– De fysiska kontoren är jätteviktiga för oss, vi vill vara en relationsbank, där folk kan komma och träffa oss fysiskt. Det är väldigt viktigt för oss.

”Väldigt tråkigt besked”

Anna Hjelmberg är förtroendevald för Handelsbanken vid fackförbundet Finansförbundet i Sverige. Hon berättar att personalen fick beskedet på onsdag morgon.

– Det är ett väldigt tråkigt besked. Vi kommer att göra allt för de enskilda individer, medarbetare och medlemmar som drabbas och för att de ska bli behandlade med stor respekt och omsorg, säger Anna Hjelmberg, förtroendevald för Handelsbanken vid Finansförbundet till TT.

Förhandlingar ska nu inledas mellan fack och arbetsgivaren gällande övertaligheten samt för att se om man kan lösa vissa situationer med omplaceringar.

– Det är de diskussionerna vi ska påbörja och se hur vi ska kunna lösa på bästa sätt, säger Hjelmberg.

Miljardsatsar digitalt

Samtidigt kommer banken att göra en miljardinvestering inom it, för att kunna erbjuda kunderna mer digital service. Marie Kaptein ser det som ett bra komplement till kontoren.

– Personligen tycker jag det är en självklarhet, det är ett bra komplement. Samtidigt är de fysiska kontoren bankens nav och prio ett just nu. Kunderna ska ha möjlighet att träffa oss om de vill det, säger kontorschefen, som i övrigt hänvisar till centralbankens informationsavledning.

Banken i Uddevalla har för närvarande 13 anställda.