Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Har Österbron något dolt under ytan?

Land och rike far de runt för att kontrollera Sveriges broar. Idag var det Österbron i Uddevalla som stod på tur. Både dykardräkt och gummibåt åkte fram för en rejäl undersökning.

En lång slang ringlar sig ned genom gräset under Österbron i Centrala Uddevalla. Det är syretillförseln för den dykande inspektören Conny Johansson.

Idag är han, tillsammans med kollegorna Jan Nyvall och Urban Hellqvist från Under Ytan, ute för att se om broarna håller måttet i Uddevalla.

– Nu kollar han efter sprickor i grundläggningen, säger Urban Hellqvist, som står kvar på land och håller koll på slangen med syretillförseln.

Fyrtio kilo tung dräkt

Kontrollen under ytan är klar, och Conny Johansson får hjälp upp på land och med att ta av sig dykardräkten. Han pekar på några tyngder:

– Med dem och hjälmen väger dräkten 40 kilo på land.

I drygt 20 år har Conny arbetat som inspektör, och enligt honom har deras företag kontrollerat flest broar i hela Sverige – 500 per år. Dagens kontroll är en större och innefattar både dykning, och undersökning av brobalkarna som genomförs i gummibåt.

Anders Löfström, gatuingenjör på Uddevalla kommun menar att kontrollen följer en cykel:

– Efter tre år gör man en liten besiktning, dykarna kommer var sjätte för att gör en större kontroll.

Generellt bra standard

Uddevalla kommun en brobudget på fem miljoner kronor per år, vilken ska gå till konsulttjänster, projektering och renovering, där även inspektioner ingår – vilket blir 20-25 stycken per år. Österbron ser ut att bli godkänd efter fredagens kontroll.

– Det är en bra standard på broar i Sverige, i och med att det görs så många inspektioner, säger Conny Johansson.