Här använder Liberalerna Uddevallas skolelever som slagträ i det politiska valet

”Johan besöker sossarnas policyavdelning”. Det skrev Liberalerna i Skåne på Twitter efter att partiledare Johan Pehrsson (L) besökt Fridaskolan i Uddevalla.
– Det är absolut inte okej att göra så här, säger Fridaskolans rektor, Jerker Sagfors.

ANNONS
|

Det var i samband med L-ledaren Johan Pehrssons besök på Fridaskolan i Uddevalla under tisdagen som det uppdagats att Liberalernas Skåneförbund lagt ut ett hånfullt inlägg på Twitter: ”Johan besöker sossarnas policyavdelning”. Inlägget är en känga mot Socialdemokraterna, men i den politiska skottlinjen står Fridaskolans elever.

Jerker Sagfors, rektor på Fridaskolan i Uddevalla, är förvånad och upprörd över att hans elever använts som ett slags slagträ i den politiska debatten inför valet.

– Det är absolut inte okej att göra så här. Det är klart att man inte kan använda bilder på det här sättet.

ANNONS

Kort efter att han uppmärksammats om inlägget på Twitter tog Jerker Sagfors kontakt med Liberalerna i Uddevalla – som lovade att ta det direkt med partiledare Johan Pehrssons pressekreterare.

– Jag har varit i kontakt med Liberalerna i Uddevalla som lovade att ta det direkt med en av Liberalernas pressekreterare. De kände inte till det, utan det var Liberalerna i Skåne som lade upp det här.

”Vill inte att mina elever ska bli indragna i det här”

Nu är inlägget borttaget från Twitter, och rektorn Jerker Sagfors ställer sig frågande till varför L i Skåne valde att göra på det här sättet.

– Jag har ingen aning alls varför de gjorde så här, över huvud taget.

Hur ser du på att dina elever används i den politiska debatten inför valet på det här sättet?

– Framför allt vill jag inte att mina elever ska bli indragna i det här. Speciellt inte efter att eleverna uppfattade partiledarens besök som både jättespännande och intressant.

– Det är väldigt konstigt alltihop, säger Jerker Sagfors.

Liberalerna i Skåne: ”Har höga krav på vår kommunikation”

Gisela Nilsson är kanslichef på Liberalernas Skåneförbund. Hon är i ridhuset med sin dotter när Bohusläningen når henne, och behöver titta närmare på saken.

En dryg kvart senare har Gisela Nilsson lämnat stallet och hon är konfunderad. Hur inlägget publicerades på deras konto verkar vara en gåta.

ANNONS

– Jag vet faktiskt inte hur det hamnade där, men det är något som vi beklagar. Vi har höga krav på vår egna kommunikation.

Vem var det som lade upp inlägget?

– Jag vet inte vem det var som lade upp den, men det var någon av våra medarbetare.

Är inte det inte lite motsägelsefullt när du säger att ni har ”höga krav” på er kommunikation för att sedan säga att du inte vet vem det var som lade upp inlägget?

– Det är klart att vi får titta närmare på det här, vi ska inte kommunicera på det viset. Vi tog bort det omedelbart så snart vi upptäckte den.

Så det var Liberalerna i Skåne som tog beslutet att radera inlägget?

– Jag tror att det kom någon propå från någonstans. Som sagt vi ska inte kommunicera på det viset. Jag har inte så mycket mer att säga.

Bohusläningen har sökt Johan Pehrssons pressekreterare för en kommentar.

ANNONS