Här får ungdomarna leva sig in i blåljuspersonalens vardag

En trafikolycka mellan två fordon och utryckning med både ambulans och räddningstjänst, under övningen på Bastiongatan i Uddevalla fick ungdomar uppleva hur vardagen ser ut för blåljuspersonal.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

I en buss inne på räddningstjänstens övningsområde på Bastiongatan sitter fyra taggade ungdomar som i dag har fått rollerna som skadade. Alla har fått varsitt kort med information om sina skador och hur de ska bete sig.

– Jag ska prata i telefon, vara aggressiv, berusad och försöka gå ifrån platsen”, säger Charbel Al Fehaily.

De intar sina positioner, två fordon som i scenariot har krockat, står inne på övningsområdet. Charbel Al Fehaily och Erik Flingmark ställer sig bakom sin skåpbil. I den andra bilen en bit bort sitter Sanna Widengård och Trina Ramosaj, skadade och fastklämda. På Trinas skadekort står det bland annat att hon ska bli medvetslös.

ANNONS

Larmet går ut om en trafikolycka med två fordon inblandade och kort därpå kommer en brandbil i full fart från brandstation. Blåljusen blinkar och sirenerna tjuter. I brandbilen sitter bland annat gymnasieeleven Emrik Magnusson och förbereder sig tillsammans med brandmännen från Räddningstjänsten Mitt Bohuslän.

Strax därefter hörs fler sirener. En ambulans kommer i full fart från ena hållet och samtidigt kommer två polisbilar med blåljus och sirener från andra.

Ambulanspersonalen delar upp sig, två till de skadade men även två som kontrollerar de aggressiva männen, Charbel och Erik. Ambulanssjukvårdaren Lisa Pedersen tillsammans med sin ungdomskollega Jamila Mahamed närmar sig dem.

– Jag mår bra, jag behöver ingen vård. Stick härifrån, skriker Erik Flingmark till ambulanspersonalen samtidigt som han går ifrån dem.

”Brottsförebyggande arbete”

Polisen Niclas Talp och 18-åriga Nathalie Johansson går med snabba steg efter Charbel och tar tag, en i varsin arm. Han kämpar emot och blir nedbrottad på marken. Han får blåsa och visiteras.

Dagens övning som är ett slutprov för de som deltar i projektet Människan bakom uniformen får visa hur man arbetar på en olycksplats. Eleverna får själva utföra det praktiska med vägledningen av den utbildade blåljuspersonalen.

– Detta är ett brottsförebyggande arbete, man kastar inte sten på de man känner, säger Jenny Bröjer som är gruppledare.

ANNONS

MBU är en kostnadsfri utbildning som kommunen tagit fram för ungdomar mellan 15-20 år. Utbildningen handlar om att sprida kunskap och intresse för olika yrken. Ungdomarna får träffa bland annat poliser, brandmän, ambulanssjukvårdare men även busschaufförer och fritidsledare. Utbildningen som pågår under tio veckor inkluderar informationsträffar, studiebesök och praktiskt arbete.

Människan bakom uniformen har haft uppehåll under pandemin, men är nu tillbaka.

Räddningstjänsten är på plats vid den andra bilen där föraren sitter illa till. 21-åriga Amanda Josefsson tar fram en kofot och börjar bända dörren, på andra sidan används ett verktyg för att pressa upp dörren.

På plats finns även civila. Ett vittne som kört bussen och nyfikna åskådare. Kommunpolis Tony Bengtsson spelar en fotbollssupporter och med mobilen i högsta hugg rör han sig mot olyckan och börjar fotografera. Polisen får snabbt upp ögonen för den lite för närgående Tony som avvisas från platsen.

Personer måste klippas ur bil

Även Erik Flingmark kontrolleras av polisen och får sätta sig en bit ifrån Charbel. Ingen av dem säger sig ha kört bilen. Plötsligt stängs Charbels ögon.

– Sjukvård! Han tappar medvetande, ropar Niclas Talp.

Snabbt är Lisa Pedersen och Jamila Mahamed framme vid honom och han läggs i stabilt sidoläge. På andra sidan sitter Erik, som även han har fått blåsa och blivit visiterad av polisen Emma Andersson med ungdomskollegan Carl Byrö.

ANNONS

Läget är kritiskt i det andra fordonet, passageraren Sanna Widengård tas ut och läggs på en bår. Kvar i bilen sitter Trina Ramosaj. Ambulanssjukvårdaren Jonathan Luning med 20-åriga Emma Ivarsson Hansson kämpar för att hålla Trina vid medvetande.

– Ska vi köra bubbelplast innan vi tar ut henne, frågar Lisa Pedersen.

Trina Ramosaj får bubbelplast över sig. Detta för att skydda henne från att få material från bilen över sig och strax därefter börjar räddningstjänsten klippa bilens tak. Det lyfts av och med hjälp av räddningstjänsten får ambulanspersonalen ut henne och hon läggs på en bår för att stabiliseras.

Efter att personerna räddats ur bilen och de två aggressiva männen tagits om hand är övningen slut. Jenny Bröjer, gruppledare på Människan bakom uniformen står med ett stort leende på läpparna.

– Ungdomarna känner inte varandra från början utan blir en grupp tillsammans med uniformerna. Vid denna slutövning är de en väldigt sammansvetsad grupp, säger hon.

ANNONS