Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Havets Vasalopp har dragit igång

Kors vad det vimlar av segel i dag, är det kappsegling? Ja, för nu har Pantaenius Bohusracet startat.

190 båtar är anmälda till det som liknas vid havets Vasalopp. Här består besättningen bara av två personer och det gäller att både vara listig och stark, och uthållig. Under fredagen gick den första starten vid Rödön klockan 11. T/S Britta skötte sitt uppdrag som startbåt, liksom i fjol. När hon har signalerat att det är dags, radar båtarna snabbt upp sig på rad.

För en oinvigd är det en gåta att de inte krockar med varandra när de kryssar och länsar sig mot sitt mål, Smögen. Men först ska de runda Lyckorna, där ett spurtpris hägrar, sedan ska de segla upp till norska Tresteinerne, för sedan vända söderöver igen. För den som inte skulle hissa segel tycktes vädret vara idealiskt.

– Nja, det var inte mycket vind att tala om tyckte Arild Heldal som tillsammans med Anne Heldal, låg och väntade på att få starta i grupp två. De tillhör Røyken Seilforening, och seglar en Hansson 31 vid namn Frøkna. I år är det femte gången de deltar

Expertisen ombord på båten som Bohusläningen befinner sig konstaterar att det är luriga vindar så här långt inomskärs. Och i starten vill man inte ligga i lä. Men de kom i väg som de skulle allihop. Och minsann om inte Pär Bäck och hans gast Christer Sörkvist ligger i täten när andra starten har gått. De seglar en CB 66 Racer. En båt som Hans Pettersson i Henån kläckte idén ttill och som sedan designades av en av Sveriges främsta båtkonstruktörer, Carl Beyer i Lysekil.

– När vi räknar med att vara framme i Smögen? Ja, vid nio.tio-tiden i morgon. Då vill jag en kopp kaffe, skrattar Pär Bäck, som varit ansvarig för racet i flera år.

En som tycks ta det med ro är Gunnar Wiberger som seglar en Senorita Helmsman, tillsammans med Bengt Wiberger. Han sitter med pipan i mun.

– Det blir skoj det här, säger han från Ängla, som båten så vackert heter.

Jo, det blir det alldeles säkert. Trots svaga vindar. Och den som vill följa hur det går för Ängla och de övriga båtarna kan göra det dels på hemsidan bohusracet.se eller via en app som heter Trac Trac. Vid målgången på Smögen på lördag eller söndag, serverar arrangörsklubben Ägir traditionsenligt fisksoppa.