Heldag om demokrati under Ramnerödsskolans skolval: ”Känns viktigt”

Bitvis högtidlig stämning rådde på Ramnerödsskolan i Uddevalla under fredagens skolval – en heldag om demokrati för skolans samtliga högstadieklasser.
– Mamma har lärt oss att på valdagen klär man upp sig, säger Alice Magnusson, 15.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Hanna Fayad, 27, tog sin lärarexamen för tre år sedan och har själv varit elev på Ramnerödsskolan.

Nu inleder hon fredagens lektionsblock med att gå igenom demokrati och samtliga riksdagspartiers politik och partiledare med klass 7B på skolan, innan det är dags för dem att lägga sin röst i skolvalet.

Varför är det viktigt att rösta, frågar hon klassen, och flera händer åker upp.

– För att vi inte ska bli som Nordkorea, säger en elev.

– Där en person bestämmer allt, säger en annan.

Politisk heldag

Samtliga skolans högstadieklasser har fokus på politik och demokrati under hela fredagen, och turas om att gå och rösta.

ANNONS

Språkläraren Magnus Ekström är för dagen valkontrollant och lotsar eleverna in mot de gröna skärmarna, och delar ut valsedlar.

– De flesta tar det på allvar och förstår hur viktigt det är, säger han.

För Hanna Fayad är det också en viktig dag, som hon förberett noga.

– För mig som lärare är detta jätteviktigt. Vi har ett avgörande uppdrag i samhället och det är att utbilda demokratiska medborgare. Så att se dem gå och rösta – det finns inget roligare.

”Viktigt att visa”

– Det känns konstigt, som att man är vuxen, säger Abdulaziz Almasoud, 13, efter att ha varit inne och lagt sin röst.

Inne i röstlokalen sitter och Arabella Kuc, 14, och Elsa Olausson, 13, och agerar röstvärdar.

– Det känns viktigt att visa att vi ungdomar kan vara med och bestämma och tycka till, säger Arabella Kuc, och får medhåll av sin kompis:

– Jag tycker det är viktigt för politiker att se var vi står i frågorna. Vi lever ju också i samhället, säger Elsa Olausson.

”Mycket är osäkert”

Kompisarna Nora Lindqvist, 14, och Alice Magnusson, 15, går i nian på Ramnerödsskolan.

Vet ni vad ni ska rösta på?

– Nej, vi är lite osäkra. Det är ganska svårt och mycket att välja på, svarar Alice Magnusson.

ANNONS

– Jag tycker det är bra med skolval, för man får veta lite hur ett riktigt val går till och hur man ska göra, så att man får öva lite och inte första gången blir den riktiga första gången, säger Nora Lindqvist.

Vilka frågor är viktigast för er?

– Miljön och kriminaliteten. Och elpriset och så, det är ju väldigt dyrt att handla nu.

Hur är det att vara ung i dag med krig i Europa, en pandemi och klimathotet?

– Det är ganska jobbigt, man inte liksom vad som kommer hända. Mycket är osäkert. Sedan så är det vuxna som försöker påverka en, säger Nora Lindqvist.

– Det är ganska mycket press som ung redan från början när det händer så mycket i samhället som man måste ta ställning till, avslutar Alice Magnusson.

Det här är skolval

Skolvalen arrangeras av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, sedan 2002. Till årets val är ett uttalat mål från myndigheten att få fler särskolor och skolor i socioekonomiskt utsatta områden att rösta.

Skolvalen brukar ses som opinionsundersökningar av ungas politiska sympatier. Valresultatet kommer presenteras på en digital valvaka under skoltid dagen efter det ordinarie riksdagsvalet 11 september.

De första skolvalen till riksdagen arrangerades under slutet på 60-talet och 1998 räknades resultaten nationellt för första gången. I det senaste skolvalet deltog rekordmånga 391 045 elever från 1528 skolor i Sverige.

Källa: Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF)

ANNONS