Fjällbackaförfattaren Åsa Hellberg har släppt sin tredje bok i serien om hotell Flanagans i London.
Fjällbackaförfattaren Åsa Hellberg har släppt sin tredje bok i serien om hotell Flanagans i London. Bild: Anna-Lena Ahlström

Hellberg avslutar serien om Flanagans med flaggan i topp

Smart feelgood med starka kvinnor som utmanar patriarkatet. Det var mitt omdöme om de två första böckerna i Åsa Hellbergs serie om hotell Flanagans i London. När hon nu knyter i hop säcken med tredje boken "Nya tider på Flanagans" avslutar hon med flaggan i topp.

ANNONS
|

Fjällbackabördiga Åsa Hellbergs böcker om Hotell Flanagans i London har blivit mycket hyllade. Dels för den lyxiga och eleganta miljön men också för de starka kvinnoporträtten som utmanar de traditionellt manliga normerna.

Första boken "Välkommen till Flanagans" utspelar sig på 60-talet där Linda Lansing från Fjällbacka tar över sin pappas lyxhotell Flanagans i London. En inte helt enkel uppgift dels som kvinna men också eftersom hon har sin engelska släkt att slåss mot. Uppföljaren "Kvinnorna på Flanagans" fortsätter på den inslagna vägen men då är det personalchefen Ellinor och restaurangchefen Emma som står i centrum. Då är det 80-tal med allt vad det innebär av droger, längtan efter sex och kärlek.

ANNONS

Tredje och avslutande delen i trilogin heter "Nya tider på Flanagans" och utspelar sig i inledningen av 2000-talet. I centrum den här gången står Emma och Ellinors döttrar Billie och Frankie som också visar sig vara systrar eftersom de har samma pappa. Till en början hatar systrarna varandra men hittar så småningom en väg ur ovänskapen och är numera de allra bästa vänner. Frankie har inget alls emot att driva hotellet i London tillsammans med vännen Annika. Billie har nämligen fullt upp med sin filmkarriär i USA och finns på avstånd och stöttar. Men när hennes äktenskap kraschar och livet runt omkring henne faller i sär blir det allt mer tydligt att hon inte kan klara sig utan sin syster. Men Billie har just landat i filmrollen som alla stjärnor vill ha och är inte alls särskilt sugen på att komma tillbaka till England, men kan hon säga nej till sin syster?

Åsa Hellberg lyckas gång på gång hitta nya infallsvinklar för att driva historien om Flanagans vidare genom fem decennier och tre böcker. Det är hela tiden intressant utifrån ett kvinnligt perspektiv även om hon får kämpa mer i den här tredje boken för att hålla intresset och aktualiteten uppe. Hon får in aktuella ämnen som det som skulle kunna varit en tidig "metoo", att vara annorlunda på en lyxig privatskola och att få älska den man vill. Det smyger sig till och med in en kvinnlig James Bond.

ANNONS

Ja visst är det förutsägbart och floskler, men jag gillar det och kommer att sakna de starka kvinnorna som tagit sig så långt med hjälp av både kompetens och humor. Åsa Hellberg ror projektet om Hotellet Flanagans i hamn med flaggan i topp.

Åsa Hellberg

”Nya tider på Flanagans”

Utgiven 2021 på Bokförlaget Forum

ANNONS