Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

"Helt fantastiskt är det"

Regnbågsfärgade flaggor vajade i skyn när Uddevalla Pride intog Kungsgatan på lördagen. Glädje och kärlek spreds genom gatorna och det var två mycket nöjda arrangörer som pratade med Bohusläningen efteråt.

– Det är en sådan euforisk känsla just nu. Helt fantastiskt är det, sade Hilma Kekkonen-Orerrell och Denise Olsson Bergqvist när de kommit fram till Margretegärdeparken, som var pridetågets slutstation. 
Men de hann inte mer än att pusta ut förrän det var dags för invigningstal. De båda tjejerna var märkbart rörda av situationen.

– Jag kan knappt beskriva den lycka jag känner just nu över att se så mycket folk här, sade Denise Olsson Bergqvist och hennes kollega höll med. 
– Ni ska veta att vi är så oerhört stolta över alla ni som kommer hit och som på något sätt stöttar och står upp för mänskliga rättigheter. Uddevalla Pride är till för alla och hit ska alla känna sig välkomna, sade Hilma Kekkonen Orrell.
– Många frågar oss varför just här? Men det är det här vi måste göra. Vi måste göra det tillsammans och vi måste få in det i såväl storstäder som småstäderna, påpekade Denise Olsson Bergqvist. 

Det som länge såg ut att inte bli någon Pridefestival, då Uddevalla goes rainbow la ned sin verksamhet, blev tillslut en pridefest ändå. Men detta var tack vare privatpersonerna Hilma Kekkonen Orrell och Denise Olsson Bergqvist.

LÄS MER: Dags för Uddevalla Pride


– Så fort det blev klart att Uddevalla goes rainbow skulle läggas ned uppstod ett tomrum. Många reagerade och kände sig besvikna. Unga HBTQ-personer ska inte behöva bli lidande för föreningens misslyckande, sade Hilma Kekkonen Orell då till Bohusläningen. 

Nu i helgen var det första gången som Uddevalla Pride arrangerades och sponsorer var Uddevalla kommuns Giraffbidrag, Mötesplats Tureborg, Studieförbundet Vuxenskolan, Varvet by Butlers och Lesbisk Makt. Dagen till ära inleddes med lesbisk frukost på Bryggeriet. 
Därefter fortsatte dagen i museiparken, där prideparaden startade. Sedan gick flera hundra människor längs Kungsgatan och vidare till Margretegärdeparken.

På eftermiddagen bjöds det på fler tal, zumba och livemusik. Musiken stod den rappande systerduon "Lash" för. Dessutom var popartisten Kristian Anttila på plats och senare mot kvällen kunde man höra teknoduon FX-ray från Göteborg. 
Kvällen övergick sedan i efterfest för alla under 18 år på fritidgården Bryggeriet, och för alla över 18 år på Varvet.