Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Christer Hasslebäck är av allt att döma Uddevallas nya kommunalråd.

Hemligt in i det sista om vem som får tyngsta posten

På torsdagseftermiddagen presenterar den nya majoriteten vem som blir Uddevallas nya kommunalråd. Rykten på kvällens KF pekar mot att det blir Uddevallapartiets Christer Hasslebäck.

Men själv varken förnekar eller bekräftar han.

– Jag känner ändå att jag fått stöd av moderaterna. De har föreslagit mig, säger han.

På torsdagseftermiddagen presenterar den nya majoriteten vem som blir Uddevallas nya kommunalråd. Men allt tyder på att Uddevallapartiets Christer Hasslebäck får posten. Efter veckor av samtal och förhandlingar tillkännagav sex partier i slutet av oktober att de sätter sig i ett styre tillsammans. Det är allianspartierna (M+KD+L+C) som med UP och MP ska leda Uddevalla nästa mandatperiod, åren 2019-2022.

Rykte pekar ut

Vilka som ska vara högsta ansvariga, alltså ordförande och vice ordförande i kommunstyrelsen, presenteras på torsdag eftermiddag. Ryktet pekar redan nu ut Uddevallapartiets Christer Hasslebäck. Samma rykten säger också att Miljöpartiet tar posten som vice ordförande.

Men ingen i alliansen vill bekräfta Bohusläningens uppgifter.

– Vi har en del kvar att diskutera. Imorgon berättar vi vem det blir, säger Rolf Jonsson (L).

Att M ska ha föreslagit Hasslebäck bekräftas inte av hans kommande kollegor.

Dagen innan träffen är det fortfarande tystlåtet. Dock säger en av företrädarna, Jonas Sandwall (KD), att partierna har haft en "väldigt bra dialog".

– Vi har haft bra möten och en bra arbetsgång. Jag tycker att vi har en god samsyn i en rad frågor, säger Jonas Sandwall.

"Bra samtal"

Vilka frågorna är vill han dock inte precisera utan hänvisar till torsdagens presskonferens.

Sex partier ska leda Uddevalla. Har alla fått komma till tals?

– Man kan tycka att det är många parter, men det är bra parter. Vi har haft bra gruppledarsamtal och samtliga partier har fått komma till tals.

Då kommer också de grundläggande dragen i den kommande politiken att presenteras, liksom hur den ekonomiska politiken ska utformas.

En av de avgjort största frågorna gäller badhuset. Här har de sex partierna redan deklarerat att de inte har kunnat komma överens om placeringen, utan tänker låta kommunfullmäktige avgöra det hela.

Under onsdagskvällen hade fullmäktige möte. Att det nya styret valde presskonferens dagen efter mötet har enbart praktiska orsaker, enligt Jonas Sandwall, för att gruppen skulle hinna arbeta klart sitt dokument.

Ingen vill kommentera

Sent på onsdagskvällen gjorde Bohusläningen en ny rundringning för att få kommentarer till uppgiften att det är Christer Hasslebäck som får uppdraget som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande.

Jonas Sandwall KD vill inte kommentera uppgifterna. Istället hänvisar han till en presskonferens som ska hållas under torsdagen.

– Då kommer vi att berätta vem som bli kommunstyrelsens ordförande och kommunstyrelsens vice ordförande. I övrigt vill jag varken säga bu eller bä och det är mitt tråkiga politiska svar till dig just nu.

Centerns gruppledare Elving Andersson (C) vill varken svara ja eller nej på frågan om det är Christer Hasslebäck (UP) som ska bli kommunstyrelsens ordförande i Uddevalla kommun. Samma svar kommer från gruppledaren för Liberalerna Rolf Jonsson.

– Vi har en del saker kvar att diskutera. I morgon eftermiddag (läs torsdag, reds.anm) berättar vi vem det blir, säger Rolf Jonsson.

Moderaternas Mikael Staxäng vill inte heller säga något. Även han hänvisar till torsdagens presskonferens.

– Vi vill inte föregripa något. Det finns mycket rykten men beskedet om vem som blir kommunalråd ger vi under torsdagen.

Bohusläningen har förgäves sökt Miljöpartiets gruppledare för en kommentar.