Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Ida Svanberg och Lotta Gergils Aston Bild: Maja Nilsson

Hemstickat och designerkläder på klädbytardag

Kvalité och mervärde gäller när Lotta Svanberg och Ida Gergils Aston anordnade klädbytardag i helgen. Kaffe, frukt, fem klädesplagg per man och tillgång till skräddare - utan att det kostar en krona.

Förra gången Ida Svanberg och Lotta Gergils Aston drog igång en klädbytardag i Ljungskile var det bara för kvinnor. Den här gången öppnade de upp även för män.

– Det är ju fortfarande 95 procent kläder till kvinnor men vi har nog i alla fall 10-plagg för herrar också, berättar Lotta.

Hela konceptet är helt gratis, du lämnar in fem plagg och får sedan plocka med dig fem andra plagg. På ställningarna hänger allt från hemstickade koftor till dyra designerkläder.

Men den här gången har det gett ytterligare något extra.

– Vi har två skräddare på plats som kan justera och sy om direkt, ifall byxorna till exempel är för långa. Och det är helt gratis! Man vill ge något extra när man har ett event, säger Lotta Gergils Aston.

Det är en del i att de vill höja ribban ytterligare, det ska vara kvalitetskläder och inget nopprigt, söndrigt eller med fläckar.

– Vi har nobbat några plagg, men det är inte många, säger Ida.

Ida Svanberg Bild: Maja Nilsson

Kaffe utan muggar

Båda är intresserade av kläder, återburk och hållbarhet. Men de har lite olika bakgrund.

– Jag försöker leva minimalistiskt och inte ha för mycket i garderoben. Att ha få kläder men med bra kvalité, säger Ida.

Lotta beskriver sig själv som en före detta shopaholic.

– Jag var extrem och fick en kick av att handla. Men jag tror att man kan få en sådan kick även om man byter kläder. Vi vill ändra tänket på hur man konsumerar, säger hon.

Därav har det också krävts ideella krafter för att ro det iland.

– Vi har fått låna lokalen, galgar, ställningar, symaskiner. Vi fick frukt som ändå skulle slängas, däremot kaffepengar har vi faktiskt tagit från egen ficka. Men muggar har vi inga! säger Lotta och skrattar.

– De får ta med sig en mugg om de vill ha kaffe. Och kassar - det har vi inga heller, säger Ida.

För den som missade helgens klädbytardag, så tror de båda att de kan lova det blir fler.

–Jo, det kan vi nog säga redan nu. Det blir en till i vår, konstaterar Lotta.

Lotta Gergils Aston Bild: Maja Nilsson