Hemvärnet övar igen efter ett halvårs coronastopp

När 300 hemvärnssoldater övar i skogar och tätorter är det den geografiskt mest utspridda övningen på länge, med mil mellan posterna och inga övernattningar på logementet.
– Rejält coronaanpassad övning, förklarar utbildningschef Johan Linderholm.

ANNONS
|

Det smäller i skogen några kilometer ifrån militärbasen på Skredsvik när vi närmar oss övningarna på torsdagen. De är planerade till en vecka och äger rum på flera ställen runt om i Fyrbodal.

Under övningen i Skredsvik har Hemvärnet också förstärkts av ett antal yrkessoldater. En av dem är Alva Kullenberg, 20 år från Vänersborg. Hon gjorde ”lumpen”, militär grundutbildning, strax efter gymnasiet och är nu fast anställd som gruppchef på P4, vid Wilska kompaniet, 42:a mekaniserade bataljonen vid Skaraborgs regemente.

– Jag fastnade för arbete inom försvaret direkt efter det att jag gjort värnplikten, säger hon.

Alva Kullenberg, 20,  valde militärbana efter gymnasiet och värnplikten.
Alva Kullenberg, 20, valde militärbana efter gymnasiet och värnplikten. Bild: Matilda Spetz

Spelar inkräktare

Hemvärnssoldaten Pontus Håkansson lägger geväret på axeln och skriker "Vad gör du här?” till Alva Kullenberg som kommer gåendes på grusvägen. Hon har på sig en svart stickad väst och över axeln har hon ett gevär i plast. I det höga gräset precis intill står ett gäng kamouflageklädda soldater tysta och betraktar övningen.

ANNONS

När Bohusläningen är på plats övas skyddsvaktstjänst och Alva Kullenberg spelar en beväpnad person som tar sig in på avspärrat område. Hon tas om hand i sin roll som inkräktare av gruppchefen Erik Edmark från Bullaren och plutonchefen Dennis Carlsson från Uddevalla.

De sistnämnda är hemvärnssoldater som brukar vara med minst två gånger om året på lite större övningar och ett antal mindre därutöver.

– Det blir minst åtta, tio dagar om året och mer om vi kallas in, säger Erik Edmark.

En känsla av att tillföra samhället något

Han och kollegan Dennis Carlsson ler med hela ansiktet när de berättar varför man blir hemvärnssoldat.

– En känsla av att tillföra samhället något och att finnas till hands om det behövs eftersök, brandbekämpning eller bevakning av olika typ, är det som lockar.

Denis Carlsson från Uddevalla är plutonchef i hemvärnet där han varit med i tio år. Erik Edmark från Bullaren är gruppchef och har varit med i hemvärnet i 13 år.
Denis Carlsson från Uddevalla är plutonchef i hemvärnet där han varit med i tio år. Erik Edmark från Bullaren är gruppchef och har varit med i hemvärnet i 13 år. Bild: Matilda Spetz

Coronapandemin försvårar övningsläget. Till exempel får inte soldaterna ligga på logementet under övningen, förklarar Johan Linderholm, utbildningschef vid 40:e hemvärnsbataljonen.

– Vi har spridit ut övningen och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om begränsade folksamlingar, för att kunna undvika smittspridning av corona, säger Johan Lnderholm.

Samlade in självtester

Mitt under den värsta smittspridningen hade hemvärnet en viktig roll. I våras när de militära övningarna var inställda anlitade Folkhälsomyndigheten hemvärnet till att åka runt i Bohuslän och Dalsland för att samla in hundratals självtester av covid 19, som människor tagit. Det var för att Folkhälsomyndigheten skulle få en bild av smittoläget ute i landet.

ANNONS

I budgetsamtalen mellan partierna på riksplanet diskuteras just nu hur mycket pengar som ska spenderas på försvaret. Resultatet av det samtalet kommer att påverka också hur hemvärnet ska se ut i framtiden.

Försvaret övade vid bland annat Skredviksbasen vid Gullmaren.
Försvaret övade vid bland annat Skredviksbasen vid Gullmaren. Bild: Matilda Spetz

Vid alla tidigare inbesparingar på Försvarsmakten har hemvärnet funnits kvar och kommit att utgöra en allt viktigare del av totalförsvaret. Men när den obligatoriska värnplikten togs bort minskade antalet ansökningar till hemvärnet, eftersom minimikravet för att få vara med är militär grundutbildning.

– Det gäller som soldat. Men hemvärnet har också befattningar som de flesta kan söka som vill hjälpa till, säger Johan Linderholm.

Fakta: Hemvärnet

Hemvärnet har till uppgift att verka över hela konfliktskalan – från stöd till samhället vid svåra påfrestningar i fred till väpnad strid i krig.

Hemvärnet är en del av Försvarsmaktens insatsorganisation och utgör nästan hälften av Försvarsmaktens personal.

För att bli soldat måste du vara svensk medborgare och ha minst 85 dagars fullgjord militär grundutbildning med inriktning mot skyttetjänst.

ANNONS