Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Hemvärnet intar Blekets förskola

En grupp om 4-5 sabotörer har intagit Blekets förskola - och de måste oskadliggöras. Det är premisserna för den övning som hemvärnet genomför just nu.

Just nu intar cirka 25 hemvärnssoldater bostadsområdet Bleket i norra Uddevalla, där de ska avancera mot Blekets förskola.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Där har en grupp på 4-5 fientliga sabotörer förskansat sig, och hemvärnets uppgift är att ta sig in i byggnaden och "rensa den från stygga människor", beskriver Said Karlsson, utbildningsofficer vid Bohusdalgruppen inom hemvärnet.

Skjuter med granatgevär
Och den här övningen kommer att höras av de som bor i närheten. Soldaterna använder både skjutvapen, handgranater och granatgevär – men bara med lös ammunition förstås.

– De skjuter eldmarkering med granatgevär löst, det är väl det som smäller mest då, säger Said Karlsson.

Tar sig fram som i strid
Anledningen till att de övar just på Blekets förskola är att byggnaden ska rivas, berättar han vidare. Men förutom att de ska inta byggnaden ingår även i övningen att ta sig fram genom villaområdet som om det vore en riktig strid.

Kommer de röra sig på något särskilt sätt då?

– Ja, de hoppas jag att de gör, säger Said Karlsson.

"Ibland måste vi träna på det som kan hända i verkligheten"
Men eventuella förbipasserande ska inte bli förskräckta. Utöver att hemvärnet delat ut lappar till alla boende i området, kommer de även ha fyra personer med gula västar utstationerade under övningen, som kan informera om vad som pågår och varna dem som kommer för nära.

– Det här är ett sätt att öka förmågan på de här förbanden att verka i en stadsmiljö. Vi övar ju normalt i skogen för att inte störa folk. Men ibland måste vi träna på det som kan hända i verkligheten också, det är ju mer och mer att man är i städerna, säger Said Karlsson.