Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bokprat med Katarina von Bredow på Uddevallas Stadsbibliotek Bild: Linn Åsroth
Bokprat med Katarina von Bredow på Uddevallas Stadsbibliotek Bild: Linn Åsroth

Hennes böcker fångar upp alla ålderskategorier

Då vågade hon inte drömma om författaryrket- Nu är hon en av Sveriges största ungdomsförfattare. Med stora priser i ryggen och en känsla av relaterbar äkthet.

Katarina von Bredow kliver in på Uddevallas Stadsbibliotek. Hennes ungdomsböcker har bland annat vunnit Barnens Romanpris och Astrid Lindgren- priset. Bibliotekarierna menar att hennes böcker behöver tas in i flera exemplar för att de nöts sönder.

– De är helt på pricken, säger en av bibliotekarierna uppspelt.

I sina böcker försöker Katarina von Bredow tala om det vardagliga, referensramar som går att relatera till och små problem som känns så stora. När börjar begreppet tonåring? När är det inte okej att vara barn längre och hur handskas man egentligen med kärlek?

– Det handlar om känslan, få uppleva att vara inne i någon annan i just den tiden, säger Katarina von Bredow.

Är det något som är tydligt så är det att Katarina von Bredow skriver med fingertoppskänsla. När hon får frågor om hur hon planerar sina böcker tar hon upp ett exempel som visar på att karaktärerna kan ha ett eget liv:

– I början hade jag tänkt något helt annat, hon skulle bli tillsammans med den en annan. Men allt eftersom jag lärde känna henne visste jag att hon aldrig hade tagit ett sådant beslut, säger von Bredow.

Det kanske låter som att hon pratar om en planeringen av en väninnas kärleksliv. I själva verket är det en karaktär som går i sjätte klass.

Som förälder till två pojkar vet von Bredow hur livet kan ser ut på båda sidorna.

– Det blir tonårsproblem på ett nära plan, säger hon. Och kanske är det även något hon själv upplevt som tonåring.