Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Henrik Sundström (M) fick näst flest personkryss av partiets väljare. Men det räckte ändå inte till en plats i EU-parlamentet. Bild: Lasse Edwartz

Henrik Sundström (M) missar EU-parlamentet

Med en 25:e plats på partiets vallista drev Henrik Sundström (M) en intensiv kampanj i sociala medier för att få bli Europapolitiker. Nästan 18 000 röster blev det, vilket var näst flest i Moderaterna. Men det dubbla hade krävts för att få packa flyttlasset till Bryssel.

– Det känns som en seger i nederlaget att få det här förtroendet i ryggen, att väljarna tror stort på mig. Jag fick fler kryss än sju av de totalt 20 svenska politiker som tar plats i parlamentet, säger Henrik Sundström (M).

Alla distrikt är nu färdigräknade i EU-valet och det står klart att ingen politiker lyckades kryssa sig fram till en plats i parlamentet. För att få en plats i EU-parlamentet genom personkryss krävs fem procent av partiets röster.

Med sina knappt 18 000 kryss, vilket är 2,57 procent av Moderaternas röster, var Sundström i slutändan inte ens nära en flytt till Bryssel. Trots att han alltså slog alla andra Moderater förutom toppkandidaten Tomas Tobé.

– Jag tycker att det är lite galet när den som är näst mest kryssad inte får en plats, medan tre kandidater med färre röster får platser. Och om någon av dem slutar blir det nummer fem på listan som får platsen, säger han.

Uddevallapolitikerna Kristina Jonäng (C) och Kerstin Joelsson Wallsby (V) ställde också upp i EU-valet. Centerpartisten fick drygt 4500 personkryss, vilket blev en procent av partiets röster. Joelsson Wallsby (V) landade på en halv procent med sina 1400 personkryss.