Enligt lokalstrategen Tony Andersson håller tidsplanen för renoveringen av Herrestadsskolan. Skolan har sedan en tid tillbaka fått ett nytt namn – Kisslebergsskolan.
Enligt lokalstrategen Tony Andersson håller tidsplanen för renoveringen av Herrestadsskolan. Skolan har sedan en tid tillbaka fått ett nytt namn – Kisslebergsskolan. Bild: Lasse Edwartz

Herrestadsskolan byter namn och blir fem miljoner dyrare

Den gamla och slitna Herrestadsskolan i Uddevalla sjöng på sista versen och skulle rivas, men så blev det inte. Upprustningen av skolan som nu pågår håller tidsplanen, men har blivit fem miljoner dyrare än beräknat. Nu byter skolan även namn till Kisslebergsskolan.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Först var det tänkt att Herrestadsskolan, som hade slitna skollokaler och i vissa fall uttjänta, skulle jämnas med marken. Så blev det dock inte då man insåg att skolan behövdes för att få plats med alla elever under tiden andra skolor i kommunen uppförs eller renoveras, något som Bohusläningen tidigare rapporterat om.

Förra året valde man att rusta upp lokalerna, där vissa delar är byggda på 50–60-talet, och även utemiljön. I höst ska skolan stå redo för 250 elever, på sikt med kapacitet för 350 och under ett annat namn – Kisslebergsskolan.

– Det var för ett par månader sedan som det togs ett beslut om namnbytet, säger Roger Ekeroos (M), ordförande i barn och utbildningsnämnden i Uddevalla kommun.

ANNONS

”Gamla Herrestadsskolan i folkmun”

Det är en namnändringsgrupp i kommunen som har haft tankar kring namnet och via samhällsbyggnadsnämnden lagt fram förslaget. I området Herrestad finns nu tre skolor. Norgårdenskolan, Källdalsskolan och det som nu fått namnet Kisslebergsskolan.

– Jag förstår hur de har tänkt och jag förstår också att i folkmun kommer det kanske ändå att heta gamla Herrestadsskolan, säger han.

Skolan kommer stå helt färdigt först sommaren 2023 även om den redan nu används till viss del. Under tiden arbetet pågår kommer ytor att spärras av för barnens säkerhet.

– Den står inte tom, utan östra delen av skolan har säkrats upp och vi har samverkan redan nu med Norgårdenskolan.

Fem miljoner dyrare

För att minska trafiksituationen som uppstår vid lämning och hämtning av barnen ska den grusade bollplanen ge plats för det som på fackspråk kallas angöringsyta med åtta p-platser och vändplan. En beräknad kostnad på 8 miljoner kronor, men efter att under våren uppdaterat kostnaderna för projekteringen har det ökat till 13 miljoner kronor.

– Allt har blivit dyrare. Det är en jobbig situation, säger Tony Andersson, lokalstrateg.

Hinner ni färdigt till höstterminens start?

– Första etappen med innergården kommer att bli klar till terminsstarten i höst och sedan ska husen renoveras klart. Även två byggnader kommer att rivas, säger han.

ANNONS

Det blir eleverna vid Norgårdenskolan F–6 som kommer att flytta över till Kisslebergsskolan i augusti.

Vad tycker du om det nya namnet Kisslebergsskolan?

– Området kring Herrestad har växt och i dag finns det där tre skolor. Det blir mer tydligt utifrån den synpunkten vilken sida av väg 44, som skolan ligger på. Så jag tycker att namnet passar bra.

ANNONS