Bohusläns museum har planer på att bygga ut med en fritidsbåtshall för utställningar av båtar från 1900-talets början och en mindre konserthall som också ska kunna användas för dans.
Bohusläns museum har planer på att bygga ut med en fritidsbåtshall för utställningar av båtar från 1900-talets början och en mindre konserthall som också ska kunna användas för dans.

Het debatt om kulturhuset blossar upp

Det blåser upp till kulturhusbråk i Uddevalla. Bohusläns museum, med moderaten Johan Wiktorsson i spetsen, vill bygga ut med konserthall och ny båthall. Det krockar med Folkets hus planer på ett stort kulturhus på Kampenhof.

ANNONS
|

– Om de ska bygga sitt hus, vet jag inte hur vi ska få plats med vårt, säger Donny Borlinger, ordförande i Folkets hus-föreningen.

Han hade hoppats att föreningen skulle kunna ena politikerna kring förslaget om ett nytt kulturhus på Kampenhof.

– Nu ser det inte ut att bli så.

Som Bohusläningen tidigare berättat går Socialdemokraterna och Vänsterpartiet till val på att stötta Folkets hus planer om ett nytt kulturhus på Kampenhof med en multihall för idrott och kultur. Nu lägger Johan Wiktorsson in nytt krut i debatten inför valet. Sedan han blev ordförande i Bohusläns museum i höstas har de börjat spåna på att i stället utveckla museet.

ANNONS

– Vårt förslag ska inte ses som ett konkurrerande förslag till Folkets hus, utan vårt förslag ska täcka in de behov vi har i dag, säger Johan Wiktorsson, ordförande i Bohusläns museums styrelse.

Däremot har inte museet något intresse av en stor multihall, vilket är kärnan i Folkets hus kulturhusförslag.

– För det första är vi emot idrott i kulturhuset. I stället vill vi utveckla Bohusläns museums kultur. Därför vill vi bygga en fritidsbåtshall för utställningar av båtar från 1900-talets början. I den sista delen av hallen vill vi även att nya båtar ska kunna visa upp sig. På så sätt kan vi få in lite marknadsstöd till museet, säger Johan Wiktorsson.

Hittills har museet skrapat ihop 300000 kronor, dels från kommunen, dels från Thordénstiftelsen för att låta en arkitekt skissa på en båthall och i förlängningen även en mindre konserthall för 400–500 personer.

– I dag har vi bara Pingstkyrkan och Östraboskolan till konserter, och vi behöver alternativ. Dessutom går kontraktet ut för Folkets park vid årets slut och då har dansarna ingenstans att ta vägen. Vårt förslag är att de ska kunna dansa i konsert/samlingshallen.

Förslaget håller på att förankras, men någon finansiering är ännu inte klar, enligt Wiktorsson.

ANNONS

Donny Borlinger tycker det är synd att de inte kan enas om ett förslag, och menar att byggs det ett kulturhus behövs inte konserthallen.

– Vårt förslag med en multihall är ju hela iden med kulturhuset. Det är ju det som är unikt i förhållande till allt annat.

LÄS IMORGON: Miljöpartiet kommer med eget förslag

Kulturhuset på Kampenhof ska, enligt Folkets Hus förslag, innehålla en stor multihall med höj - och sänkbara läktare som gör lokalen flexibel för flera sorters evenemang, allt från idrottsevenemang till konserter med upp till 3500 åskådare. I huset ska det även inrymmas stadsbibliotek. Kulturhuset blir 7000 kvm och beräknas kosta 250-300 miljoner kronor att bygga. Förslaget är att kommunen ska gå in som hyresgäst för en tredjedel av huset. För tillfället är förslaget är ute på en remissrunda i de kommunala nämnderna.

ANNONS