Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Heydar (S) : "Det kommer att göra ont"

Annie Lööf (C) meddelade på fredagen att centerpartiet kommer att stötta en S och Mp regering och att socialdemokratin kommer att liberaliseras.
– Vi kommer få göra kompromisser med saker som vi egentligen inte vill, säger Anna-Lena Heydar (S).

Annie Lööf (C) höll presskonferens på fredagen och meddelade att de kommer stötta en regering med Stefan Löfven som statsminister.

Utefter de senaste dagarnas förhandlingar så finns det nu förslag att Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommer att bilda regering som stöttas av Centerpartiet och Liberalerna. Partierna kommer också att införa ett budgetsamarbete.

– Det är varje partis uppdrag att skaffa sig så mycket inflytande som möjligt och vad jag förstår det som utan att jag läst allt i detalj så har Centerpartiet fått fram sina krav bra, kommenterar Elving Andersson, gruppledare för Centerpartiet i Uddevalla, som inte tror att den nya uppgörelsen kommer att påverka något lokalt.

– Nej, vi har våra uppgörelser här som är stabila, det kommer inte att förändras.

Tror du att vi har en klar regering nästa vecka?

– Allt tyder på det. Det ska till mycket för att partierna går emot sin partiledning.

Läs också: Centerns ledning säger ja till Löfven

"Kompromissa med saker vi egentligen inte vill"

Anna-Lena Heydar, ordförande för Socialdemokraterna i Uddevalla kommenterar presskonferensen.

– Det känns väl främst som ett "äntligen", det har börjat bli ganska segt det här. Men man inte ropa hej än, förslaget ska godkännas av partierna först, konstaterar hon.

LÄS MER: En regeringsbildning "fem i tolv"

"Det innebär en liberalisering av Socialdemokratin", konstaterade Lööf på presskonferensen.

Vad innebär det för Socialdemokratin?

– Jag har inte satt mig in i hela överenskommelsen, men det kommer såklart göra ont, frågan är väl hur ont det kommer att göra. Det har varit tuffa förhandlingar och vi får kompromissa med saker som vi egentligen inte vill.

Är det då värt det?

– Det handlar inte om att prompt sitta på makten, utan om att ta ansvar för valresultaten. Det kommer inte vara en lätt match, men det bästa utefter förutsättningarna.

Vänsterpartiet är inte med i samtalen och inte aktuella för regeringsbildning, vad innebär det?

– Det är det stora vänsterspöket de är rädda för och är svår att överbrygga. Det ser ju som tur är inte ut så på lokal nivå och vårt samarbete här kommer inte förändras.

"Dricka en extra kopp kaffe"

Moderaternas gruppledare i Uddevalla beklagar Annie Lööfs besked.

– Jag kan bara konstatera att det är väldigt trist och beklaga det som nu verkar bli verklighet på riksnivå. Jag har suttit i telefonkonferens med moderaternas partisekreterare och det jag fått till mig är att vi inte ska låta detta påverka på lokalnivå, utan i stället dricka en extra kopp kaffe med centerpartiet och liberalerna, säger Mikael Saxäng och fortsätter:

– Lokalt har vi ett utomordentligt bra samarbete som går långt bak i tiden och det tror jag inte är något som kommer att förändras.

Är detta slutet för Alliansen?

– På riksnivå så tror jag det kommer vara svårt att fortsätta arbeta så som Alliansen samarbetat tidigare, på kort sikt skulle jag nog säg att det hamnar i viloläge. På längre tid tror jag vi måste hitta andra borgerliga samarbetsmodeller. Lokalt däremot så är det inget problem.