Hjärtsjuke Joakim fick unik arbetsplats under pandemin

32-årige Joakim Olsson föddes med ett svårt hjärtfel och kan bli allvarligt sjuk av en vanlig förkylning. För att skydda honom mot covid-19 satsade arbetsgivaren miljonbelopp på att bygga om arbetsplatsen.
– Det betyder jättemycket för mig, säger Joakim Olsson.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

En vanlig förkylning kan göra honom svårt sjuk i veckor. Att smittas av covid-19 skulle därför utsätta 32-årige Joakim Olsson från Uddevalla för livsfara.

Hans medfödda hjärtfel innebär att han lätt får infektioner, snabbt blir trött och inte orkar som många andra. Totalt har han genomgått sju större operationer av hjärta och lungor, varav de tre första operationerna skedde redan som nyfödd.

– De har lagat mitt hjärta fyra gånger, säger Joakim Olsson.

Jobbet med däck i Högsäter innebar kundkontakter och det var inte alla som hade förståelse för hans behov av att hålla avstånd och ha andningsmask. Så när pandemin svepte in över området såg han till slut ingen annan råd än att stanna hemma.

ANNONS

– Jag kände att det var tråkigt att Joakim inte kunde jobba, säger hans chef Patrik Airas, som driver Högsäter plåt tillsammans med Christel Örtengren.

Det dröjde innan myndigheterna gav besked om vilken ersättning Joakim Olsson kunde få för att vara hemma på grund av smittorisken. Delvis fick han använda föräldrapenning han hade kvar. Men sedan gick dagarna och besket om ersättning drog ut på tiden.

– Det var tur att jag hade sparpengar jag kunde använda, annars hade det varit kört, säger Joakim Olsson.

”Win-win”

Det var då Patrik Airas och Christel Örtengren fick en idé. De hade redan funderat på att utöka plåtfirmans verksamhet. Nu behövde dessutom Joakim Olsson en trygg, säker och smittfri arbetsplats. Sagt och gjort.

Under hösten gjordes en del av den stora lagerbyggnaden gjordes om, isolerades och fick stora skjutportar med kodlås. Stora delar av miljoninvesteringen bekostades av arbetsgivaren, medan Arbetsförmedlingen varit med och bekostat de sista anpassningarna av arbetsplatsen.

Därinne kan Joakim Olsson arbeta i ro utan att få oväntat besök. På ett loft har han ett eget kontor. Patrik Airas beskriver investeringen som win-win, där företaget nu kan erbjuda utökat sortiment och bättre service samtidigt som Joakim Olsson inte behöver oroa sig för hälsan eller inkomst.

ANNONS

– Det kände givet för oss att satsa på något som kan hjälpa Joakim att hålla sig frisk, även på sikt, säger Patrik Airas.

– Det betyder jättemycket för mig och jag är väldigt tacksam över att de har ställt upp för mig, säger Joakim Olsson.

I den nybyggda verkstadsdelen står två nya maskiner: en klipp och en kantvik. Med hjälp av en särskild handdriven trucklyft flyttar Joakim Olsson plåtarna till klippen, matar in dem bit för bit och flyttar sedan de kapade bitarna bort till kantviken. Hans bakgrund som bilplåtslagare har kommit till nytta när han under vintern fått introduktion till de nya maskinerna.

Väntan på vaccin

Nu flyter jobbet på och allt vore frid och fröjd om det inte vore för det här med vaccinet mot covid-19. Joakims hjärtmottagning bedömde att han borde tillhöra fas 3 medan hans vårdcentral bedömde honom som fas 4.

– Det är för att jag går på kontroller en gång om året istället för två. Men jag har två små barn som väntar på att inskolas på förskolan. För att jag ska klara den smittrisken behöver jag ha svar på antikroppstest först, säger Joakim som är uppenbart irriterad över situationen.

Därför fick Joakim Olsson först boka en tid för vaccin utanför Västra Götalandsregionen. I sista stund, när den här artikeln skrevs, fick han dock ett erbjudande om överblivet vaccin från sin vårdcentral.

ANNONS

Nu hoppas han att livet kan få flyta på så bekymmersfritt det bara går.

– Jag vill ju påminnas så lite som möjligt om mitt handikapp och få leva så normalt som möjligt, säger Joakim Olsson.

ANNONS