Annica Ryman blir ny chef för kultur och fritid i Uddevalla från och med i sommar.
Annica Ryman blir ny chef för kultur och fritid i Uddevalla från och med i sommar. Bild: Privat

Hon blir ny chef för kultur och fritid

Badhusbygge och jättesatsning på Rimnersområdet. Ett kulturstråk längs Kungsgatan och en ny friluftsplan. Den nya chefen för kultur och fritid i Uddevalla får mycket på sitt bord när hon tillträder till sommaren.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Nu står det klar vem som tar över jobbet som förvaltningschef för kultur och fritid i Uddevalla. Uppdraget går till Annica Ryman som idag är stabschef för kultur och fritid i Jönköping.

– Det ska bli jättespännande. Jag vet inte så mycket om Uddevalla men har tid att läsa på innan jag tillträder tjänsten.

Västkustbo är hon redan. Till nuvarande tjänsten i Jönköping har det blivit veckopendling från bostaden i Timmervik söder om Stenungsund. Från början är Annica Ryman utbildad idrott- och fritidsledare men hamnade sedan inom friskvård.

– Jag halkade in på bananskal i företagshälsovården och arbetade med det i många år. Det var en härlig utmaning för mig som inte är medicinutbildad. Där fick jag verkligen testa mitt ledarskap. Det var en givande tid där mycket fokus las på arbetsmiljöfrågor och hur medarbetarna ska må bra såväl internt som på våra kundföretag.

ANNONS

”Noga att vara lyhörd både mot invånare och uppdragsgivare”

Därefter blev det offentlig verksamhet och arbete som stabschef för kultur och fritid i Jönköping. Där arbetar Annica Ryman med ansvar för kvalitets- och utvecklingsarbetet och det administrativa stödet inom förvaltningen men också de kommunövergripande strategierna inom friluftsliv, folkhälsa och samverkan med civilsamhället.

Även om Jönköping är en betydligt större kommun än Uddevalla tror Annica Ryman att hon har många erfarenheter som kommer till nytta när hon börjar arbeta i Uddevalla.

– Det handlar om att ta ut en riktning. Vad är det man vill som kommun? Vart ska vi? Där har jag verktyg som jag kan använda. Det är väldigt noga att vara lyhörd både mot invånare och uppdragsgivare och kommunicera vart vi ska.

Att tillträda en ny tjänst i pandemitider där många verksamheter tvingas hålla stängt ser Annica Ryman som en utmaning.

– Tiden med pandemi har visat att kultur och fritid är så otroligt viktigt för människor. Vi ser hur det har påverkat med nedstängning och vilket tryck som uppstår när man öppnar upp igen. Kultur och fritid handlar en hel del om att fylla kommunen med liv mellan husen så det blir attraktivt att bo där.

I Uddevalla pågår stora projekt med kommande badhusbygge och satsning på Rimnersområdet. Hur funkar det att kastas in i stora projekt på det viset?

ANNONS

– Jag måste såklart sätta mig in i processen. Faktum är att likadana processer pågår i Jönköping där det tas fram underlag till nytt badhus och andra arenor. Nu slutför jag inte i Jönköping, men fortsätter i Uddevalla.

Annelie Högberg (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, har varit med under slutintervjuerna till tjänsten. Hon hälsar Annica Ryman varmt välkommen till en förvaltning som arbetar med många stora frågor de närmsta åren.

– Jag är helt övertygad om att Annica Rymans erfarenhet och kunskap kommer till nytta i Uddevalla, säger hon.

Annica Ryman tillträder tjänsten som förvaltningschef den 1 juni i år. Då efterträder hon Paula Nyman som lett kultur- och fritidsförvaltningen efter att Katarina Hansson fick lämna sin tjänst i september 2020.

LÄS MER:Chefen på kultur- och fritid slutar sin tjänst

ANNONS