Hon vill krossa alla fördomar mot autism

Sandra Abounakif möts dagligen av fördomar. Hon lever med autism och har precis fått ett nytt jobb i Uddevalla. Nu vill hon skapa större kunskap bland allmänheten kring diagnosen.

ANNONS
|

Sandra Abounakif har alltid känt sig annorlunda. Det var inte förrän hon var 16 år som alla bitar föll på plats.

– Jag lever med diagnosen autism, men jag fick spendera hela min barndom utan att veta det, säger hon.

Det var i lågstadiet som hon märkte att hon inte kunde hänga med i skolan lika bra som de andra barnen. Hon hade svårt att förstå vad läraren menade, kunde bara umgås med en kompis åt gången och tyckte att det var jobbigt att sitta stilla länge.

– 15 minuter i klassrummet kunde kännas som flera timmar. Det kliade i hela kroppen.

ANNONS

Ingen lärare uppmärksammade hennes svårigheter och hon fick inte heller hjälp med att förstå undervisningen. Hon hade lätt för vissa skolämnen medan andra inte fungerade alls. Det var först när hon började gymnasiet i Uddevalla som en lärare uppmärksammade att hon behövde stöd.

– Jag trodde alltid att det var jag som var dålig och gjorde fel. Men den läraren såg mig och berättade att jag behövde få ett stöd.

Alla bitar föll på plats

Tillsammans med läraren gick hon till barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) där hon fick genomföra olika undersökningar. Några veckor senare fick hon reda på att hon hade diagnosen autism; en utvecklingsneurologisk funktionsnedsättning som påverkar hjärnans sätt att hantera information.

– När jag fick min diagnos föll äntligen alla bitar på plats samtidigt som hela mitt liv raserades; kommer min funktionsnedsättning nu begränsa mitt liv? Kommer andra behandla mig annorlunda?

Efter den dagen förändrades allt. Hon beskriver det som en lättnad att få svar på alla frågor samtidigt som hon var rädd att andra skulle behandla henne annorlunda på grund av hennes diagnos.

– Jag skämdes över min diagnos och var rädd att den skulle hindra mig.

Men i stället för att hindra, gav det henne fler möjligheter än tidigare. Efter flera år utan stöd kunde hon äntligen få hjälp både i skolan och i det vardagliga livet. Hon fick hjälp med att förstå sig själv och hur hon fungerar.

ANNONS

Svårt med kroppsspråk

Hon förklarar att hur autism påverkar en person och ger uttryck i vardagen varierar mycket från person till person. Hon påverkas mest i sociala sammanhang och när hon måste koncentrera sig under en lång tid.

– Jag har extremt mycket känslor och har svårt att tyda vissa signaler och kroppsspråk.

Tre år senare tog hon studenten från hotell- och restauranglinjen i Uddevalla och i dag bor hon kvar i centrala Uddevalla och arbetar på Ardmore dagverksamhet. Där får hon hjälpa till med olika sysslor såsom städning och matlagning.

– Att få jobba där är det bästa jag har gjort, att jag trots min diagnos kan få arbeta och hjälpa andra.

Nu kan hon genom jobbet finna en trygghet och rutiner som gör vardagen lättare. Något som har lett till att hon har kunnat stå på egna ben och blivit mer självständig.

– Jag känner mig äntligen stark och självständig. Jag gör nytta och kan tack vare min diagnos förstå och hjälpa andra på dagverksamheten som också arbetar med en funktionsnedsättning.

För att vardagen ska flyta på behöver hon tydliga rutiner utan stress. Därför har hon en assistent som hjälper henne med planering och annat.

– Jag får stöd i vardagen som gör att jag kan vara så självständig som möjligt. Sen så har Tjejjouren Väst varit till stor hjälp.

ANNONS

Vill öka kunskapen kring autism

Att träffa nya människor är det bästa hon vet, men då umgås hon helst i mindre grupper i en lugn och stressfri miljö.

– Det händer att jag frågar samma sak flera gånger, men det är bara för att vara säker på att jag förstår vad personen menar.

Fördomar möts hon av dagligen. Hon berättar att få vet vad autism egentligen innebär och blir obekväma i hennes närvaro. I stället uppmanar hon alla att våga fråga och behandla henne som vanligt.

– Alla förtjänar ett tryggt och respektfullt bemötande. Jag vill bli bemött med förståelse, nyfikenhet och respekt.

För att skapa en större kunskap bland allmänheten har hon valt att tala öppet om autism och hur det påverkar henne.

– För mig har det ändå varit ett sätt att acceptera min diagnos. Att få berätta för andra hur mitt sätt att förstå mitt funktionshinder har gjort att jag blivit mer säker i vem jag är, säger hon.

Efter intervjun ska Sandra Abounakif gå tillbaka till arbetet. Hon trivs bra i Uddevalla och drömmer om att hitta sitt livs kärlek att dela vardagen med.

– Jag har så mycket känslor och jag drömmer ständigt om kärlek. Det är min drivkraft, säger hon.

ANNONS

Autism

Autism är en utvecklingsneurologisk funktionsnedsättning som påverkar hjärnans sätt att hantera information. Hur stor funktionsnedsättningen blir är väldigt olika från person till person.

Källa: 1177 Vårdguiden

Fakta: Sandra Abounakif

Ålder: 30 år

Bor: Centrala Uddevalla

Intressen: Lyssna på musik, simma, träna och vara med kompisar

Favoriträtt: Tacos

ANNONS