Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hoppet ute – Uddevalla i sorg efter Wilmas död

Wilma Andersson kommer inte att återfinnas vid liv – det meddelade polisen under fredagen. Beskedet släckte hoppet om ett lyckligt återfinnande. Och Uddevalla är nu en stad i sorg.
– Framför allt finns det nog många som bara vill tända ett ljus, säger Daniel Brodin, verksamhetschef för Fikk.

Efter att polisen på fredagen bekräftat att 17-åriga Wilma Andersson är avliden samlades människor på Kungstorget i Uddevalla för att tända ljus. Många har också valt att lägga ner blommor och på olika sätt hedra den bortgångna flickan. Även Uddevalla kyrka höll öppet mellan 18 och 22 under fredagen.

– Man blir väldigt berörd när det är så unga tjejer som blir bragda om livet, säger Uddevallabon Marit Lervik som tog sig till Kungstorget på fredagskvällen.

Flera av de närvarande på Kungstorget menade att det var viktigt för dem att visa sitt stöd, även om de själva inte varit med i sökandet.

– Jag tycker det är viktigt att visa lite engagemang, man kan inte göra så mycket nu. Men ändå för familjen skull att man visar att man bryr sig, säger Ditte Nielsen, som också var på plats på Kungstorget.

– Man känner sig helt tom, det är fruktansvärt, säger hon.

Ljussättning under lördagen

Frivilligorganisationerna Missing People och Fikk, som letat efter Wilma Andersson, hade båda planerat att fortsätta sökinsatserna på lördagen. Dessa planer har nu blåsts av.

– För våran del så avvecklar vi sökinsatsen efter det beskedet som har kommit idag, säger Daniel Brodin, verksamhetschef för Fikk.

LÄS MER: Polisen har hittat kroppsdel från Wilma Andersson

Han menar att detta markerar slutpunkten på den osäkerhet över vad som faktiskt hände Wilma Andersson.

– Det är verkligen tragiskt när ett sådant här besked kommer till de anhöriga. Samtidigt så får de ett svar på frågan om vad som har hänt Wilma, det är något som vi själva har pratat mycket med de anhöriga om, att de vill ha detta svaret, säger han.

I stället för de sökinsatser som Fikk och Missing people hade planerat under lördagen har organisationerna bestämt sig för att ordna en ljussättning under lördagen.

– Vi bestämde oss för att träffas på torget, klockan tio, och tända ljus. Det blir ett fint avslut för familjen, och en stund där man kan få närvara. Jag tror att många känner sig tomma, säger Daniel Brodin, verksamhetschef på Fikk, och lägger till:

– Det är också sanktionerat av familjen, jag har pratat med dem under dagen.