Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Hostattack räddade familj från katastrof

Nu är brandvarnaren på plats och röken utvädrad. Familjen Larsson-Jensen i Dragsmark klarade sig undan med en bränd fåtölj och blotta förskräckelsen.

Vid tvåtiden på natten till onsdagen vaknade Jannicke Jensen av rök i huset. Sedan gick allt fort. Hennes sambo Joel berättar att det brann ordentligt i en fåtölj i vardagsrummet. Enligt de första uppgifterna var det treåriga Tarah som vaknade av röken och väckte övriga familjen, men det var mamma Jannicke som upptäckte att det brann och väckte familjen innan branden spridit sig vidare.

Lyckligtvis hade familjen sinnesnärvaro att få fram brandsläckaren, larma räddningstjänsten och sedan kasta ut den brinnande fåtöljen. Den ligger nu ordentligt bränd på husets uteplats. Strax intill leker Tarah glatt med katten Räven. Tarah tycks ha klarat sig helt opåverkad av nattens händelse, hon konstaterar att fåtöljen luktar dåligt, innan hon fortsätter sin lek.

Pappa Joel är fortfarande lite skakad efter händelsen, men också tacksam över att Jannicke vaknade av att hon hostade.

– Ja, det blev lite panik där, säger han. Jag tänkte inte alls på brandsläckaren först.

Joel säger att räddningstjänsten kom till undsättning, men då var branden släckt och fåtöljen redan ute. Brandmännen kunde bara konstatera att familjen agerat riktigt och att de dessutom haft stor tur som vaknat innan det var för sent.

– Brandmännen tror att det var strålningsvärme från kaminen, säger Joel. Värmen har antänt fåtöljen.

Huset har tidigare varit Joels föräldrars och han har aldrig haft en tanke på att det skulle börja brinna i något framför kaminen.

– Det är väl andra material i möblerna nu för tiden, säger han och säger att lukten från bränd skumgummi kommer att sitta kvar i luktsinnet lång tid framöver.

När branden väl var släckt vädrade man ut röken och familjen kunde lägga sig i gäststugan för att få en gnutta sömn i alla fall.

– Nu är det ganska lugnt, säger Joel. Men visst är man fortfarande lite skärrad när man tänker på vad som kunde ha hänt. Det var skönt att allt gick så bra trots allt.

Nu är i alla fall brandvarnare på plats i huset. Det var det första som gjordes på morgonen efter branden.