Hotellchef utsedd till tysk honorärkonsul i Uddevalla

En festlig tillställning ägde rum på Hotell Uddewalla på fredagen. Där fanns Tysklands ambassadör samt gäster från lokalt näringsliv och politik. En ny honorärkonsul i staden skulle välkomnas.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

I 27 år har företagsledaren Stefan Mattsson haft det oavlönade uppdraget men nu har det blivit dags att lämna vidare till en efterträdare.

LÄS MER: Belönas för 25 år som tysk konsul

Kvinnan som nu tar över stafettpinnen heter Claudia Röse Muller och är tyska med dubbelt medborgarskap som bor i Sverige sedan 1990-talet.

Tillsammans med maken Bart tog hon för 20 år sedan över hotellet på Strömstadsvägen som tidigare hette Sköna rum men som i våras bytte namn.

– Jag och min man träffades på hotellskola i Schweiz. Sedan drömde vi om att ha ett eget hotell eftersom vi båda var utbildade inom det. En dag såg vi en annons om det här i Uddevalla. Så vi åkte upp och tittade och tyckte att det kändes rätt med en gång, säger hon.

ANNONS

Det var vid lunchtid på fredagen som en hel del inbjudna och uppklädda gäster började kliva in på deras hotell för att gratulera och vara med om en högtidlig sammankomst. Stefan Mattsson inledde med ett tal om sin period som honorärkonsul innan han själv avtackades av Tysklands ambassadör.

Anna Prinz tillträdde officiellt den 19 september, som första kvinna på sin post som tysk ambassadör i Sverige, efter att ha anlänt i somras med en lång internationell diplomatisk karriär i bagaget.

Sedan välkomnades Claudia Röse Muller formellt innan det var dags för gästerna att mingla och äta lunch.

Förutom att assistera tyskar som bor eller befinner sig tillfälligt här med diverse behov, kanske de har tappat passet eller kommit i någon annan knipa, handlar uppdraget som honorärkonsul mycket om att främja goda relationer mellan grannländerna.

Faktum är att Tyskland är Sveriges största handelspartner både vad gäller import och export, enligt statistik från SCB.

Exakt vad det blir för ärenden att ta tag i återstår att se.

– Det känns fantastiskt och hedrande att jag har fått det här förtroendet, säger Claudia Röse Muller.

Under sommaren kommer turister från olika länder och under vintern är det mer affärsresenärer som tar in på hotellet. Besöksnäringen ligger henne extra varmt om hjärtat av naturliga skäl.

ANNONS

– Jag tror att det finns mer att göra för att locka hit ännu fler tyskar, säger hon.

Utöver ambassaden i Stockholm har Tyskland åtta konsulat i Sverige.

ANNONS