Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/19

Hovhultsfestivalen en succé

Futsalstjärnor, parkour, musikuppvisningar och bakverk från hela världen. När Hovhultsfestivalen firade sitt sjunde år gjordes det ordentligt.

På skolgården trängs cafétält med klädställningar, motorcyklar och korvstånd. Det fullkomligt kryllar av elever, lärare och föräldrar. Att Hovshultsfestivalen, som är inne på sitt sjunde år, numera har blivit tradition är inte svårt att förstå.

– Det började som en loppis, men vi ville utveckla den och i dag är det en hel festival, berättar fritidspedagogen Sodi Motamediara, som uppskattar att minst 500 besökare är på plats.

Ett dj-bås har installerats på en kulle där eleverna avlöser varandra i musikaliska framträdanden. Aland Ali ska snart uppträda med Måns Zelmerlöws låt Hero, men till dess står han och säljer hemgjorda bakverk från norra Irak.

Det är Hovhultsskolans elever och personal som gemensamt arrangerar festivalen genom skolans fritidsverksamhet.

– Vi har bakat i flera månader och fryst in. Pengarna går till resor som vi gör tillsammans med barnen. Tidigare har vi besökt Slottsskogen och Borås djurpark, berättar Sodi Motamediara.

"Sedan vi startade har vi fått en helt annan kontakt med många. Nu är det inget konstigt att komma hit en vanlig dag."

Målet är också att involvera föräldrarna i skolverksamheten, något hon tycker att man lyckats med tack vare festivalen.

– Tidigare var det inte så många föräldrar som kom till skolan. Men sedan vi startade har vi fått en helt annan kontakt med många. Nu är det inget konstigt att komma hit en vanlig dag, säger Sodi Motamediara.

Hiba Jamous och Muhannad Alkhatib har besökt festivalen för att titta på dottern Hayat Alkhatibs uppträdande. Sedan de lämnade Syrien för fyra år sedan och beviljades medborgarskap i januari, känner de inget annat än tacksamhet. I dag arbetar båda som studievägledare på olika skolor i Uddevalla.

– Det är inte lätt med språket och undervisningen när det finns både nyanlända och svenskar på samma skola. Här har de lyckats få ihop alla, säger pappan Muhannad Alkhatib.

Zaky Hasan började i 4:e klass på Hovhultsskolan i samband med att han kom till Sverige.

– Festivalen är tvärkul. Man får köpa goda saker, lotter... Nu går jag inte på skolan längre, men lärarna är fantastiska, säger han.

När den efterlängtade fotbollsmatchen där eleverna möter svenska mästarna i futsal drar igång, möts spelarna av hejarop och jubel. Både nuvarande och före detta elever och lärare sluter upp runt planen.

– Det är väldigt populärt med fotboll på den här skolan, barnen älskar det! säger Sodi Motamediara men blir avbruten när en tidigare elev springer fram och kramar om henne.

– Skriv att detta är den bästa läraren, säger han och ler stort.