Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Den 8 januari rånades en man på Helenedal av flera maskerade rånare, en av dem bar Spindelmannenmask.

Hovrätt friar för Spindelmannenrån

En 20-årig man som tidigare dömts för delaktighet i flera rån frias av hovrätten på flera punkter, bland annat för ett rån där en av rånarna bar superhjältemask.

20-åringen åtalades i våras tillsammans med tre andra män i 20–35-årsåldern för ett flertal rån som skett i Uddevalla i januari i år. Under ett av rånen blev offret omringat och hotat med kniv, batong och glaskrossare av maskerade gärningsmän – en av dem maskerad i Spindelmannenmask.

Tre av männen dömdes till fängelse för rån och andra brott. 20-åringen, som är italiensk medborgare, dömdes för inblandning i tre olika rån till fängelse i 2 år och 6 månader samt 5 års utvisning.

De tre dömda överklagade domen, vilket även åklagaren gjorde. Åklagaren yrkade på minst fyra års fängelse och tio års utvisning.

En av de dömda – den person som ska ha haft Spindelmannenmasken på sig – återkallade sitt överklagande under rättegången. En annan av de dömda avvek från hovrättsförhandlingen efter lunch. På grund av det prövade hovrätten endast 20-åringens överklagan.

Hovrätten anser att det inte är bevisat att 20-åringen deltog i rånet med Spindelmannenmasken, bland annat eftersom han är betydligt kortare än vad brottsoffret beskrivit gärningsmännen. Han frias också för ett knivrån mot två personer vid Dalabergsskolan, bland annat eftersom offren i fotokonfrontation pekat ut en annan person.

Däremot ändras inte domen för ett av rånen, där tre unga personer lockades till en plats vid Bohusläns museum och knivrånades. Hovrätten sänker fängelsestraffet till 1 år och 6 månader. Beslutet om utvisning kvarstår.