Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hovrätten för Västra Sverige kom under torsdagen med sin dom mot en Uddevallabo som systematiskt utnyttjat en flicka sexuellt sedan hon var tio år gammal.  Bild: Micke Larsson/TT
Hovrätten för Västra Sverige kom under torsdagen med sin dom mot en Uddevallabo som systematiskt utnyttjat en flicka sexuellt sedan hon var tio år gammal. Bild: Micke Larsson/TT

Hovrätten dömer Uddevallabo för grov våldtäkt mot barn

En flicka i Uddevalla utsattes återkommande och systematiskt för våldtäkter och ofredanden av en manlig vän till familjen. Tingsrätten har dömt mannen för flera fall av grov våldtäkt mot barn. På torsdagen kom hovrättens dom.

Mannen satte i system att våldta en flicka i hans närhet från att hon var tio år gammal. Uddevalla tingsrätt har efter flickans berättelser och flera vittnesmål dömt mannen för flera fall av grov våldtäkt mot barn, utnyttjande av barn för sexuell posering och sexuellt ofredande, till sju års fängelse.

Domen har överklagats och på torsdagen meddelade hovrätten att de fastställer Uddevalla tingsrätts dom mot mannen. Han kommer därmed få sitta i fängelse i sju år och sex månader.

LÄS MER: Våldtagna flickor utsätts för hedersbrott

Kissade på flickan

"Trots att flickans skolsituation stundtals var svår föredrog hon skolan framför sitt eget hem. Där fanns lärare som kunde ge henne trygghet", skriver Uddevalla tingsrätt i domen mot mannen.

Flickan flyttade hem till sin pappa i Uddevalla när hon var i 10-årsåldern. Familjen fick en nära vän som vistades mycket i deras hem. Han hjälpte till med läxor och lekte med flickan. Sen började tafsandet, som senare ledde till grova våldtäkter och förnedrande handlingar. Han ska bland annat ha kissat på flickan.

Mannen skulle trösta flickan – våldtog henne

En av de tidiga händelserna utspelade sig efter att flickan gick hem tidigare från skolan då hon hamnat i bråk med några pojkar. Hon hade på sig sin favoritblus, men den hade gått sönder i bråket. Hon var mycket ledsen över vad som hänt och satt i trapphuset och grät. Ingen var hemma och kunde öppna.

Då fick mannen syn på flickan och sa att hon kunde vänta hemma hos honom. De gick in i mannens lägenhet, han började trösta flickan. Men sen tog han händerna innanför hennes trasiga blus och tog på hennes bröst. Hon ville bara därifrån, gå hem och gråta, berättar hon i förhör.

LÄS MER: Uddevallabo i 50-årsåldern misstänks ha våldtagit två barn

Men mannen fortsatte att utföra grova sexuella övergrepp på flickan som slutade med en våldtäkt.

När det hela var över gick flickan hem till sin egen bostad, varpå mannen kom dit och gav henne pengar.

Hederskultur

Flickan utsattes för mannen under nästan tio års tid. Skolpersonal och vårdpersonal vittnar om att hon mått mycket dåligt på grund av vad hon utsatts för. Flickan har fått svår ångest och posttraumatisk stress till följd av övergreppen.

Att polisanmäla har dock varit extra svårt för flickan då hennes familj ingår i en hederskultur. Att polisanmäla kan innebära att det påverkar familjens heder negativt.

"Om en tjej blir våldtagen ska familjen hålla tyst om övergreppen. Detta eftersom man skämmer ut familjen om man berättar om övergreppen för någon", förklarar Uddevalla tingsrätt i sin dom mot mannen.

Idag är flickan vuxen och lever med skyddad identitet på okänd plats.

Även en annan flicka ska ha utsatts för mannen. Men efter att hennes berättelser "inte varit sammanhängande", friade Uddevalla tingsrätt mannen från de anklagelserna. Hovrätten gör samma bedömning.