Hummerbeståndet ska inventeras i ett nytt forskningsprojekt.
Hummerbeståndet ska inventeras i ett nytt forskningsprojekt. Bild: Lasse Edwartz

Hummerbeståndet ska granskas i nytt forskningsprojekt

Hummerbeståndet är fortsatt svagt på västkusten, enligt forskare. Nu ber Statens lantbruksuniversitet, SLU, både erfarna yrkesfiskare och fritidsfiskare om hjälp för att säkerställa hur illa det egentligen är.

ANNONS
|

Det är Statens lantbruksuniversitet, där bland annat Havsfiskelaboratoriet i Lysekil ingår, som ska inventera hummerbeståndet för att se om det är så illa som man tror. Både erfarna fritidsfiskare och yrkesfiskare ska hjälpa till genom ökat provfiske.

En ännu obesvarad fråga är om de åtstramade fiskereglerna för hummer, som infördes under vissa protester från fiskarkåren 2017, har hjälpt. Forskarnas uppfattning är att beståndet fortfarande är dåligt, men nu vill de alltså öka säkerheten i sina bedömningar

– Fångstdagböcker från fiskare i Bohuslän visar att fångsterna, antalet fångade humrar per vittjad tina, minskade radikalt redan under 1950-1960-talen och har sedan dess befunnit sig på stabilt låg nivå, säger forskaren Andreas Sundelöf vid Havsfiskelabbet i Lysekil.

ANNONS

SLU Aqua/Havsfiskelaboratoriets går därför ut till allmänheten, både fritidsfiskare och yrkesfiskare, och ber om hjälp med provfiske. Det gäller både utanför Bohuslän, Halland och nordvästra Skånes kust.

– Det har ju införts olika förvaltningsåtgärder då och då sedan 1970-talet. Senast var 2017 när bland annat antalet tillåtna tinor skars ner från 14 till sex för fritidsfiskare och från 50 till 40 för yrkesfiskare. En gång i tiden fick alla fiska hummer med 90 tinor. 2017 ansåg många att hummerbeståndet var i kris. Men vi hade då vi rätt dåliga data att gå på. Sedan dess har vi byggt upp nya dataserier, med hjälp av frivilliga fiskare, berättar Andreas Sundelöf.

Han berättar också att detta inte är allt som görs, utan att forskare på Havfiskelabbet också själva arrangerar provfiske, bland annat utanför Lysekil. Nu hoppas man på hjälp från fritidsfiskare och yrkesfiskare att fånga, mäta, räkna och sätta ut humrarna igen. Provfisket ska äga rum i augusti

– Ansökan om att få vara med är öppen för intresserade hela den här månaden. Vi vet att fisket ha ökat under coronapandemin, men inte hur läget är under ytan. Man kan troligen inte blåsa av faran för beståndet, säger Sundelöf.

– Alla som beviljas att delta får naturligtvis dispens att fiska. Det är viktigt att notera djup och position där fångsterna görs. Förhoppningsvis kan vi sedan bedöma beståndet och skapa en bättre analyssituation för att undvika att hamna i en svår beståndskris.

ANNONS

Hummerfisket startar alltid första måndagen efter 20 september och pågår fram till sista december. Fiskelyckan sker vanligtvis på 10 till 20 meters djup, beroende på temperatur, väder och vind.

Hummern förkommer från norska gränsen ner till Öresund. Humrar anses mycket bofasta.

ANNONS