Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Hundratals har samlats för träff på Torp: ”Mellan 300 och 400 bilar”

Långfredagens stora bilträff på Överby stoppades av polis som spärrade av samtliga parkeringar på köpcentrumet. När bilentusiasterna på påskafton i stället samlades på Torp kunde träffen genomföras.

Det blev stopp för den stora bilträffen på Överby köpcentrum på långfredagen. Träffen stoppades när polisen satte in extraresurser och spärrade av parkeringarna vid köpcentrumet.

Bilentusiasterna åkte då i stället till centrala Vänersborg och när kvällen sammanfattades hade bland annat 20 böter delats ut, 16 hastighetsöverträdelser registrerades varav en resulterade i ett indraget körkort och tre personer hade kört utan körkort.

På långfredagen hade arrangörerna planerat för att 1 500 bilar skulle komma till träffen, men i stället dök mellan 150 och 200 bilar.

På påskafton står Torp köpcentrum på tur. Polisen har inte gjort samma kraftsamling som dagen innan och vid halv åttatiden på kvällen, när omkring ett 50-tal bilar samlats, har en patrull varit på plats. Redan tidigt på kvällen är det nästintill feststämning och flera bilar spelar hög musik.

Polisen: Beredda på flera platser

Strax innan åtta har fler polisbilar och polisbussar kommit till platsen. Ett knappt tiotal poliser går runt bland besökarna. Då har också antalet bilar ökat till omkring ett 70-tal.

Enligt polisen har man en mobil närvaro för kvällen där patruller är redo att byta plats ifall bilträffen blir av någon annanstans än Torp.

– Vi är beredda på flera platser för var de kan komma och vistas, vi vet inte ens om det blir någonting, Ann-Christin Löfstrand, vakthavande befäl.

Vet ni om det planeras någon bilträff på en annan plats?

– Vi vet inte något i nuläget, men folk brukar ringa för att tipsa. Då får vi flytta oss dit det eventuellt är, säger Ann-Christin Löfstrand.

Strax innan halv nio har omkring ett hundratal bilar samlats på parkeringen. Det är dock fortsatt långt ifrån indikationerna på ett tusental bilar.

En större polisiär närvaro är också på plats och polisen har börjat kontrollera bilar som är på väg in till bilträffen. Fler poliser går också omkring bland besökarna.

Många av bilträffens besökare har under tidig kväll stannat kvar i sina bilar och följer händelserna på behörigt avstånd. Men ett stort antal har också lämnat sina bilar och umgås i större grupper och går omkring bland bilarna.

Fortsatt är stämningen hög, flera bilar spelar musik, och polisen går mestadels omkring bland besökarna.

Polisen har kraftsamlat ytterligare vid niotiden. Såväl fler polisbussar som polisbilar har kommit till parkeringen i närheten av Coop och ett ännu större antal deltagande bilar har tillkommit. Samtidigt har ett antal bilar lämnat platsen, och flera har rört sig till en parkering närmre matbutiken.

Även en ambulans har anlänt till platsen.

Mellan 300 och 400 bilar

Johan Fredeqvist är yttre befäl på polisen och har precis ägnat en lång stund åt att prata med några personer vid en Audi. Han tycker att det har varit en ganska lugn kväll.

– De sköter sig, de som är här på Torp.

Hur många bilar skulle du uppskatta att det är här?

– Totalt, med alla som rullar runt och står stilla, 300 till 400 bilar kanske. Det är lite svårt att hålla koll, det åker en del och kommer till andra, men någonstans där, säger han vid halv tio-tiden.

Fredeqvist var även på plats under långfredagens träff, som ju slutligen arrangerades i Vänersborg, och säger att det är mer att göra på Torp än kvällen innan.

– I går hade de ju planerat att vara på Överby, men där var ju vi och såg till att de inte blev någon träff. Initialt har vi varit där i dag med, men de har ju flyttat sig hit.

Vad är anledningen till att ni stängde av parkeringarna på Överby i går, men inte gjorde det här på Torp i dag?

– Anledningen var väl att vi inte ville ha den bilträffen där i går och att det hade tagits ett beslut om att stänga av Överby. Anledningen till att vi inte gjorde det här var för att vi inte var här när de kom, helt enkelt, säger Johan Fredeqvist.

Arrangören har i sociala medier skrivit att det kommer att bli race. Hur förbereder ni er på det?

– Vi har väl inte förberett oss något speciellt på det. Utan händer det så händer det. De håller sig till sina slutna communities och pratar med varandra där, så vi får försöka stävja det som blir. Men det kommer ju bli en katt och råtta-lek i så fall.