Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/11

Husbilstrenden växer – så även lyxen i dem

Camping med husbil fortsätter att växa. Men smakar det så kostar det. För mindre pengar kan man få samma lyx och kanske mer utrymme i en husvagn.

Du kan bo som en kung med golvvärme, centralvärme driven av el eller gas, duschkabin, air condition, stor bred dubbelsäng, barnkammare, kyl och frys och skinnsoffor. Men räkna med att då det svider i plånboken.

En ganska stor LMC husbil byggd på ett Fiatchassi kan kosta 885 000 kronor hos Backamo husvagns­center. Den är stor och lyxig, men det finns värre bilar för den som har resurserna och gärna vill ha.

– Fast hos oss är detta den dyraste just nu. Trenden i landet är visserligen att det säljs allt fler husbilar. Men vi är specialiserade på husvagnar och själva säljer vi flest sådana, säger Thomas Johansson.

Varit med länge

Han har sålt fordon åt husvagnscenter i tio år. Brynjar Gudmundsson och Linda Svanholt startade verksamheten 1991.

Thomas Johansson pekar på en enklare modell av tyska Weinsbergs husvagnar för 170–180 000 kronor. Enklare betyder inte obekvämt, mer att boytan är något kortare.

– Det har ju en fördel att kunna ställa husvagnen och använda bilen. För många är det kanske mer överkomligt också, om man redan har sommarstuga och/eller båt.

Högre driftskostnad för husbil

Men för största försäljningsökningen i procent står husbilarna i Sverige, där kommuner och campingplatser bygger allt fler ställplatser. Ute i Europa var toppåret för husbilsförsäljning 2007. Här hemma fortsätter ökningen och detta är dokumenterat fram till sommaren 2016.

– Sedan måste man ju inte köpa en helt ny husbil eller husvagn. Vi och många andra erbjuder begagnade oftast välskötta fritids­fordon. Sedan är det så klart så att driftskostnaderna för bilen är högre än för husvagnen.

En husbil kostar 6-7 000 kronor/år i skatt och omkring 5 000 i försäkringar, när husvagnen kostar 450 respektive 1 500-2 000 kronor, säger Thomas Johansson innan han visar oss en rejält till­tagen Polar husvagn.

För 574 800 kronor får man en vagn som är större än den först nämnda husbilen. Man får vattenburen centralvärme, AC på taket, stor separat duschkabin, eldriven säng, frys och en salong som i en mindre sommarstuga.

Den kan användas ihop med det senaste i tält som pumpas upp och stöds av profiler och står kvar om husvagnen eller husbilen flyttas.