Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/5

Husen som kan prisas som finast i Uddevalla

Dags igen att utse den byggnad som bedöms vara bäst byggd under året. Fem bidrag är nominerade till priset, som delas ut för femtonde året i följd.

Mellan 2003 och 2013 kallades priset visserligen för "byggnadspris". Det delades sedan upp på två pris: "Arkitekturpriset" och "Byggnadsvårdspriset" - ett pris för nybyggnation och ett för väl gjord renovering eller tillbygge.

– Till det senare har det inkommit så få förslag den här gången, att vi helt enkelt skjuter på den prisutdelningen till nästa år i stället, säger kommunens bygglovshandläggare Anna Magnusson.

LÄS MER: Kontorshus tog hem Arkitekturpriset

Till arkitekttävlingen har fem bidrag inkommit. Samtliga är med i bedömningen, som slutar med att diplom och plakett delas ut vid en prisceremoni vid samhällsbyggnadsnämnden möte den 13 december.

– Ja, och så brukar vinnaren få sitt eget hus uppbyggt som ett pepparkakshus, berättar Anna Magnusson skrattande.

Samhällsbyggnadsnämnden fattar beslut den 22 november om vilket byggprojekt som ska vinna. I motiveringarna till de olika tävlande husen kan man i tjänstemännens kommentarer om bidragen läsa bland annat följande:

"Byggnadens arkitektur ska präglas av hög ambition och ha utförts med engagemang. Den ska vara estetiskt tilltalande och ge en god helhetsverkan med hänsynstagande till stads- eller landskapsbild".

Huset i Ammenäs som är med i tävlingen kommenteras i tjänsteskrivelsen bland annat med orden "välbyggt, snyggt placerat och ljus puts kontrasterande mörk träpanel i balanserad kombination".

Huset i Forshälla-Sund 1:114 kommenteras med orden "genialisk lekfull lösning där 6 personer kan sova bekvämt på 14 kvadratmeter".

Huset i Ranneberg "här blickar man inte bara ut över havet och naturen, man är den del av den".

Huset på Tureborg "Fönstersättning flirtar med byggnadsstil som för tankarna mot söder och utomlands, vilket ger huset en unik särart och eget uttryck".

Huset i Forshälla-Sund 1:187 "Fantasi och en kärlek till formgivning präglar inredning och detaljer".