Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/40

I dag går studenten i Uddevalla i mål

På torsdagen fortsätter studenten att firas i Uddevalla. På Agnebergsgymnasiet var stämningen på topp redan på morgonen.
– Dagen har varit varm och snurrig, säger Isaac Häggbom, 19.

Studentveckan i Uddevalla avslutas idag och först ut blev Angeberg. Det var glada klasser som sprang ut under torsdagsförmiddagen. Jenna Wikblad, 19, som har gått Samhäll Spint (samhällsprogrammets internationella profil) på skolan var en av dem.

– Det känns så jävla bra. Dagen har varit helt fantastisk, jag mår så bra! Jag är så redo att jobba, bli vuxen och slippa alla läxor, säger hon.

Hon vill inte börja tänka på att börja plugga nu utan har andra planer framöver.

– Jag är så skoltrött så jag vill bara vara med vänner och jobba. Och så ska jag resa, säger Jenna Wiklund.

LÄS MER: Nu börjar studentfirandet i Uddevalla

Hennes klasskompisar Pontus Horlitz, 19, och Olle Schoug, 18 har blandade känslor för studentdagen.

– Det är skönt att det äntligen är över. Jag kommer ju sakna klassen såklart men det blir skönt att slippa all stress och press från skolan, säger Pontus Horlitz.

– Jag har svårt att hålla tillbaka tårarna för att det är över. Att förlora alla vänner, för även om man kommer hålla kontakten kommer det inte vara samma känsla, säger Olle Schoug.

LÄS MER: Nu fortsätter studentfirandet för Uddevalla gymnasieskola

Emanuel Lundin, 19, som även han gått Samhäll spint ser fram emot framtiden.

– Det är en lättnad att ta studenten men även ledsamt eftersom jag kommer sakna mina kompisar. Men jag vill gå min egen väg nu. Flytta hemifrån och ta ett sabbatsår.

Stolt familj

Angeline Lehtonen, 18, har gått Ekonomi Sprint på Angeberg beskriver att hon känner sig fri nu.

– Det känns helt underbart. Att få slippa skolan och bara leva och ta det som det kommer. Jag ska flytta hemifrån och börja om på nytt.

Både mamma Rosali Lehtonen, pappa Jari Lehtonen och lillasyster Lia Lehtonen är på plats för att möta Angeline.

– Känns jättebra. Det går inte att förklara, är så glad och stolt, säger Rosali Lehtonen.

– Ja, det är så skönt att hon slipper tänka på det här nu. Helt otroligt, säger Lia Lehtonen.

”Dricker man och skjuter finns en risk att andra får det på sig”, saområdespolisen Anders Hallqvist om fyrverkerierna utanför Drottning Blankas gymnasieskola.
”Dricker man och skjuter finns en risk att andra får det på sig”, saområdespolisen Anders Hallqvist om fyrverkerierna utanför Drottning Blankas gymnasieskola.

Polisen på plats vid Drottning Blankas gymnasieskola

I väntan på de tre klasser som skulle springa ut från Drottning Blanka började det smälla. Det var smällare och raketer som låg bakom ljudet, något som fick polisen att komma till platsen.

– Det är förbjudet att skjuta fyrverkerier utan tillstånd. Och dricker man och skjuter finns det risk att andra får det på sig. Det är ju mycket folk som de kan ju komma åt vilket håll som helst, säger Anders Hallqvist, områdespolis.

Efter utspringet lugnade det ner sig och sprutande bubbel och konfetti tog över.

– Det känns väldigt bra nu. Att man kommer vidare med livet och får börja med vuxenlivet, säger Zia Alizada, 20, som gått Barn och fritid på Drottning Blanka.

– Dagen har varit jättebra med champangefrukost. Nu ska jag ta det lite lugnt, väntar på att min bror ska komma hit för han har köpt någon present till mig. Ikväll ska jag fira med vänner och dricka, säger Zia Alizada.

På torget var även nyblivna studenten Anna Ragnarsson, 18, som gått Handels- och administrationsprogrammet.

– Det är jätteskönt att slippa skolan nu med stressen, uppgifterna och proven. Nu ska jag bara jobba och resa.

Hennes faster Inga-Lill Ragnarsson är glad att kunna vara på plats efter alla omständigheter. Hon har rest från Karlstad för att vara med på studenten.

– Det är fantastiskt roligt att man får vara här nu. Var ju inte alls säkert med pandemin. Och så blev det ett sånt strålande väder dessutom!

Varm och snurrig dag på Östrabo 1

Vid lunchtid var det dags att springa ut för industritekniska programmet på Östrabo 1. Vännerna och klasskompisarna Isaac Häggbom, 19, och Robin Arvidsson, 19 var två av dem.

– Det här är trevligt som fan! Jag har väntat på det här i tolv år typ. Eller tre kanske. Men det är i alla fall trevligt att man får festa och inte plugga idag, säger Robin Arvidsson.

Isaac Häggbom håller med om att det är skönt att slippa skolan nu. Framöver ska han jobba som svetsare men idag har han andra planer.

– Dagen har varit varm och snurrig. Den har innehållit en och en annan alkoholhaltig dryck kan jag säga - och fler blir det.

Clara Gadd Westerberg, 19, har också gått industritekniska programmet. Efter champangefrukost, trerätters med klassen och utspring ser hon fram emot sommaren.

– Allt känns jävligt gött. Nu slipper jag läxor och ska bara njuta av livet. Äta god mat, vara med bra personer och bara ta tillvara på tiden, säger hon.

"Är så stolt”

Efter lunch hade Thoren innovation school sitt firande på Gustafsberg. Det var något som teknikstudenten Aycheh Hurani, 20, längtat efter.

– Åh, det känns jättekul och jätteskönt. Det var det bästa valet att gå på Thoren. Jag vill bara tacka min rektor och mina lärare, det har varit underbart, säger hon.

Klasskompisen Gustav Adolfsson, 19, har även han sett fram emot dagen och är nöjd så här långt.

– Dagen har varit underbar med härligt väder och kompisar. Nu blir det studentmottagning med familjen och kväll ska jag träffa vänner och klassen och fira, säger han.

– Det har varit speciellt att göra det här under corona. Kanske inte just med utspringet men det runt omkring. Man kommer ju kunna säga att man har gått ut under en världspandemi och det är det inte så många som kan, säger Gustav Adolfsson.

Hans föräldrar är på plats på Gustafsberg för att ta emot honom.

– Jag har gråtit lite, men det är en stor dag idag. En milstolpe i livet. Det är ju lite blandade känslor när de blir stora men det är ju fint, säger mamma Monica Adolfsson.

– Ja, det klart man är stolt över sin son när han gått ut en av de svåraste linjerna under en av de svåraste tiderna i och med corona. Att han suttit själv hemma och pluggat. Vet inte om jag själv hade klarat det, säger pappa Andreas Adolfsson.

Konfetti och dans på Sinclair

Bland skyltar med bebisbilder, ballonger i alla färger och rosor redo att hängas runt en nybliven students hals, stod anhöriga och väntade på baksidan av Sinclair. Till hög musik sprang tre klasser ut under eftermiddagen. Men dansklassen bjöd även på en dansuppvisning.

För teaterstudenten Amanda Brockmann är det blandade känslor att ta studenten.

– Det känns ju skönt, men också konstigt eftersom vi aldrig kommer får göra teater tillsammans igen. Även om man såklart alltid kan träffas efter. Nu ska jag på mottagning och träffa mormor och morfar för första gången på ett år så det ska ju bli kul, säger hon.

Miranda Sundberg, 18, som gått dans, kan inte förstå att det är hennes studentdag redan nu.

– Det är helt surrealistiskt. Det känns inte som att det skulle kunna hända mig. Att jag inte är där än. Vuxenlivet kommer så tätt inpå och det är så mycket man ska göra och se fram emot. Men det är ju jättekul också, säger hon.

Någon annan som har mycket framför sig är dansstudenten Alfred Molander.

– Det är så sjukt att ta studenten. Jättenervöst och jättespännande också eftersom jag ska börja en ny utbildning och flytta.

Final på Östrabo 1

Det sista utspringet i Uddevalla för i år gjorde teknikeleverna på Östrabo 1. Det blev tutor, konfetti och mössor i luften. Matilda Davidsson, 19, är nöjd med sin dag.

– Det är jättehärigt med bra väder. Och även om det inte varit de bästa förutsättningarna har det varit väldigt kul.

I höst är planen att börja plugga på Chalmers, men innan dess blir det mottagning och fest med klassen. Imorgon har hela klassen planerat att ha en avslutningsmåltid.

– Vi har bokat bord på Smögen för hela klassen, så det ska bli jätteroligt.

Texten uppdateras.