Karriär. Efter en spikrak karriär inom försvaret har Klas Eksell utsetts till personaldirektör inom Försvarsmakten.
Karriär. Efter en spikrak karriär inom försvaret har Klas Eksell utsetts till personaldirektör inom Försvarsmakten.

I17-soldat till försvarstoppen

Ännu en militär med grundutbildning från I17 i Uddevalla, stiger in på en topposition inom det svenska försvaret.

ANNONS
|

Det är Klas Eksell som vuxit upp i Uddevalla, grundutbildat sig här vid Bohusläns regemente och blev officersaspirant 1978. Efter en lång karriär som började med löjtnants grad 1982, kapten 1983 och en serie flyttningar till nya, högre uppdrag (bland annat Småland, Norrbotten och Skövde) utsågs Eksell nyligen till personaldirektör inom Försvarsmakten.

Han befordrades samtidigt till överstelöjtnant. Eksell tillhörde Bohusläns regemente 1982–1991. Personaldirektören utses av regeringen och har ansvar för Försvarsmakens staber och krigsförband.

Eksell kommer därmed att få en hel del att göra med det nya värnpliktssystemet som är under framtagning och som ska bygga till en del på frivillighet och på att soldater tar värvning under en period.

ANNONS

Tidigare har vi berättat om generalmajor Berndt Grundevik från Rotviksbro och I17 i Uddevalla, som varit insatschef för landets styrkor in händelse av ofärd och hans tid som chef för den svenska kontingenten i Sydkorea.

Vi berättade också för några månader sedan om generalmajor Karl Engelbrektsson från Hunnebostrand, som i våras utsågs till ny chef för hela den svenska armén.

Sveriges ÖB, Micael Bydén, säger i en kommentar till att Eksell utsetts till personaldirektör, att "jag är förvissad om att han är rätt person att omsätta de goda erfarenheterna vi har av ett frivilligt system till en framtida modell som kan komma att kompletteras med inslag av plikt.

ANNONS