Arenaproblem. Det vore fint med en helt ny superarena i Uddevalla, men det en vision som inte hjälper för dagens problem, konstaterade LSK:s Bo Fagerberg och Oddevolds Stefan Mattsson när debattledaren Ingalill Sundhage frågade vad de tyckte om M:s senaste förslag. Foto: Lasse Edwartz
Arenaproblem. Det vore fint med en helt ny superarena i Uddevalla, men det en vision som inte hjälper för dagens problem, konstaterade LSK:s Bo Fagerberg och Oddevolds Stefan Mattsson när debattledaren Ingalill Sundhage frågade vad de tyckte om M:s senaste förslag. Foto: Lasse Edwartz

Idrotten bättre på lobbying

Musikföreningarna behöver en mindre konsertlokal i centrum. Idrottsföreningarna vill ha ett tydligt regelverk för kommunalt stöd.

ANNONS
|

Det var två konkreta förslag från föreningslivet till politikerna när Bohusläningens valturné avslutades i Uddevalla.

Det blev ett samtal om allt från superarena för fotboll till badhus, kulturhus och musiklokaler när Bohusläningen bjöd in kommunpolitiker för att diskutera äldreomsorgen (se artikel bredvid), en arena för fotbollen och lokaler för musiklivet.

Debattledaren chefredaktör Ingalill Sundhage frågade Stefan Mattsson, ordförande i Oddevold, och LSK:s ordförande Bo Fagerberg om en elitidrottsarena är en kommunal angelägenhet.

– Det finns inte en anläggning som inte får kommunala bidrag, konstaterade Bo Fagerberg och fick medhåll av politikerna i panelen Johan Wiktorsson (M), Anneli Högberg (S), Roger Johansson (FP), Magnus Jacobsson (KD), Ewy Gahnström (V) och Christer Hasslebäck (UP).

ANNONS

– Kultur- och fritidsnämnden ska stötta breddidrotten och kommunstyrelsen svarar för elitidrotten. Det finns bidrag till drift och anläggning och dessutom sponsrar kommunen, sa Johan Wiktorsson.

Stefan Mattsson ville se ett tydligare kommunalt regelverk så att föreningarna vet vilket stöd de kan få.

Magnus Jacobsson och Anneli Högberg var självkritiska och tyckte inte att de som politiker behandlat frågan om stöd till elitidrotten på bästa sätt.

– Vi måste bestämma vilka elitidrotter vi ska satsa på och som ska fungera som draglok, tyckte Roger Johansson.

Musik- och kulturlivet representerades av Sonny Eskilsson från Musikföreningen Adrian, Lars Wallin från Uddevallakassetten och Pontus Blom från Solid Sound.

De berättade om ett sjudande musik- och kulturliv i Uddevalla, men orättvist kommunalt stöd. Ett önskemål är en mindre konsertlokal med centralt läge.

– Som den gamla biografen Röda Kvarn, föreslog Pontus Blom.

Johan Wiktorsson gillade att höra från kulturföreningarna.

– De senaste åren har jag varit helt upptagen i kultur- och fritidsnämnden med att hantera idrottsfrågorna. Kulturföreningarna har inte den lobbyingen som idrotten har, suckade Johan Wiktorsson.

Både Anneli Högberg och Ewy Gahnström vill se ett nytt kulturhus i anslutning till Bohusläns museum.

– Låt oss inte upprepa misstaget att lägga lokaler för kulturen på flera ställen. Låt oss ha ett kulturhus som ett långsiktigt mål, sa Ewy Gahnström.

ANNONS

Roger Johansson och Christer Hasslebäck vill prioritera badhuset före ett kulturhus. Båda vill lägga badhuset vid Walkesborg vilket fick Magnus Jacobsson att protestera – det finns ju redan ett beslut om badhusbygge vid Riverside.

– Riv upp beslutet och tänk om, uppmanade både Roger Johansson och Christer Hasslebäck.

Se vår direktrapportering från Bohusläns museum här nedanför.

ANNONS