Nytt. Tre år efter öppnandet pekar mycket pekar på, att Ikea Centres säljer av de butikslokaler som inte utgör själva Ikeavaruhuset.
Nytt. Tre år efter öppnandet pekar mycket pekar på, att Ikea Centres säljer av de butikslokaler som inte utgör själva Ikeavaruhuset.

Ikea funderar på att sälja på Torp

Tre år efter öppnandet är det fullt möjligt att Östra Torp handelsplats i Uddevalla får nya ägare. Ikea Centres A/S överväger utförsäljning av fastigheterna, utom själva Ikea-varuhuset.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Koncernen tänker satsa på vad man kallar familjevänliga mötesplatser och där hela utbudet ligger under samma tak.

I dag driver Ikea många köpcenter där kunderna får gå ut ur butiken de befinner sig i och in i nästa butik när man vill se ett annat utbud.

Östra Torp är just ett sådant område, ett så kallat Retail Park, som byggdes av Ikano och som nu heter Ikea Centres.

– Det är riktigt att vi genomför en översyn av våra fastigheter, Retail Parks, över hela Europa just nu, säger Jessica Svensson.

Hon är Communication manager vid Ikea Centres Europe, är placerad i Köpenhamn och har överblick över Ikea Centres fastigheter i hela Europa.

ANNONS

– Som grund till detta ligger den nya strategin att tillsammans med ett Ikeavaruhus och hyresgäster skapa familjvänliga mötesplatser som passar alla besökare. Därför ser vi nu över vilka handelsplatser som inte passar in i konceptet, så försäljningen, om det blir någon, är inget specifikt för Torp Östra i Uddevalla.

Nyordningen berör i dagsläget inte Ikeavaruhusen.

På internet marknadsförs Östra Torp handelsplats av Ikea Centres Nordic som "ypperligt läge mellan Oslo och Göteborg". Området uppges rymma tio butiker.

Handelsplatsen öppnades 2013 och uppges ha ett upptagningsområde bestående av 320 000 människor. Den uthyrningsbara ytan är 58 000 kvadratmeter, inklusive Ikea. Utanför butikerna finns 1900 p-platser och antalet besökare uppges till 3000 000 varje år.

"Alla butiker har en individuellt utformad fasad och är väl synliga från E6, pulsådern mellan Göteborg och Oslo", skriver Ikea på internet. Vidare att "handelsområdet Torp är väletablerat och populärt i regionen. Här finns i dag ett nittiotal butiker med en total handelsyta på cirka 100 000 kvadratmeter.

Andra handelsplatser som tillhör Ikea Centres är:

Finns i Haparanda, Birsta City i Sundsvall, Erikslund Shopping Center i Västerås, Avion Shopping i Umeå, Ikano-huset i Linköping, Kungens Kurva i Stockholm, Mariebergs handelsplats i Örebro, Norra Backa handelsplats i Borlänge, Shopping Park i Kållered i Göteborg och varuhuset i Älmhult.

ANNONS

Under 2020 planerar Ikea Centres en ny handelsplats i norska Trondheim med mellan 40 - 50 butiker.

--------

Östra Torp

Besökare per år: Tre miljoner

Antal butiker: Tio stycken

Parkeringsplatser: 1 900 stycken

Köpcentertyp: Retail park

Invigningen: Ägde rum 2013

Lokalytan inklusive Ikea: 58 000 kvadratmeter

Flera butiker flyttade över motorvägen från Västra Torp till Östra Torp när det nya handelsområdet var färdig.

Ikea granskade regionen noga, innan man valde Uddevalla framför Stenungsund, Trollhättan, Munkedal.

– Vi satte en passar på kartan och ritade cirklar och då hamnade Uddevalla mitt i den befolkningstätaste cirkeln, förklarade en informatör i Ikea valet för Bohusläningen när det begav sig.

Källa: Ikea

ANNONS