Ikea säljer handelsområdet på Östra Torp.
Ikea säljer handelsområdet på Östra Torp.

Ikea har sålt marken på Östra Torp

8,6 miljarder kronor. Så mycket får Ikea när man säljer 25 handelsplatser i Europa, däribland Torp i Uddevalla.

ANNONS

Bohusläningen berättade redan i mars för ett år sedan att Ikea Centre funderade på att sälja handelsområdet Östra Torp. Det handlade inte om en försäljning av Ikea-varuhuset, utan marken omkring med den kringliggande handeln. Och nu är den affären i hamn, rapporterar Fastighetsnytt.

Totalt säljer Ikea 25 liknande handelsområden i åtta olika länder. 17 av dessa återfinns i Tyskland,Frankrike och Polen, och fyra av dem ska vara belägna i Sverige. Sammanlagt handlar det om en uthyrningsbar yta på 538 000 kvadratmeter fördelad på 500 huskroppar uppger Fastighetsnytt. Handelsplatserna säljs till en retailfond som förvaltas av Pradera. 900 miljoner Euro, eller 8,6 miljarder kronor, får man för affären.

ANNONS

Som Bohusläningen tidigare har skrivit beror försäljningen på att Ikea tänker satsa på vad man kallar familjevänliga mötesplatser, där hela utbudet ligger under samma tak. De handelsområden som nu säljs får kunderna gå ut ur butiken de befinner sig i och in i nästa butik när man vill se ett annat utbud.

– Vi vill att det ska finnas en integrerad lösning så att varuhusen ligger som en del av ett shoppingcentra. Vi ser inte att Torp uppfyller den visionen, berättade Jakob Holmström, pressansvarig på Ikea, för Bohusläningen i höstas.

Handelsplatsen Östra Torp öppnades 2013, den totala lokalytan är på 58 000 kvadratmeter. Uddevalla kommun ställde i ordning 33 hektar mark inför anläggandet av Östra Torp, till en kostnad av 141 miljoner. Ikea köpte cirka 18 hektar till en kostnad av 71 miljoner kronor. Att Ikea nu säljer marken de köpte av kommunen ser kommunalrådet Ingemar Samuelsson inte som något konstigt. – Det är ett vanligt sätt att frigöra kapital på, att göra sig av med fastigheter. De köpte av oss för att sätta dit ett varuhus och nu står det ett varuhus där så de har uppfyllt sin del. Det här gjorde man för att få hit varumärket. Jag ser inget dramatiskt i detta, säger Ingemar Samuelsson.

ANNONS
ANNONS