Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Årets influensavaccin skyddar mot fyra olika typer av influensa. Från 6 november ska det vara tillgängligt på vårdcentralerna. Bild: Lasse Edwartz

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Influensan kan bli en tuff variant

Influensasäsongen står för dörren. I år väntas en variant av svininfluensa som inte drabbat landet på några år. Vaccinet finns tillgängligt från 6 november.

Baserat på data från hela världen räknar Folkhälsomyndigheten med att Sverige i år drabbas av en influensa liknande svininfluensan. Typen kallas A H1N1.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Den har inte dykt upp i Sverige de senaste två åren och förekommer just nu på det södra halvklotet, berättar Mia Brytting, folkhälsomyndigheten.

Svininfluensan var en ny typ som grasserade över hela världen 2009, det saknades immunitet mot den och därför blev den en så kallad pandemi. Andra kända pandemier är Honkonginfluensan som kom 1968 och Spanska sjukan 1918.

Eftersom årets influensa bara är en ny variant av H1N1 räknar man inte med att lika många drabbas som för nio år sedan.

– För tre år sedan hade vi också samma typ av influensa och den var då inte alls lika allvarlig. En större del av befolkningen var immuna jämfört med 2009, förklarar Mia Brytting.

Typiskt för H1N1-influensorna är att de drabbar vuxna i medelåldern mer än vanliga influensor brukar göra. Symtomen kan också vara allvarligare.

– Fullt friska individer kan hamna på intensivvården. Antingen för att de har ett immunförsvar som överreagerar eller för att de samtidigt har en annan infektion.

Äldre är i stället i högre grad utsatta för vanligare influensor. De har också ofta ett sämre immunsystem. Tillsammans med hjärtsjuka och lungsjuka tillhör de riskgrupperna som bör vaccinera sig.

– I år har vi ett nytt vaccin som är verksamt mot flera typer av influensa, berättar Gunilla Ockborn, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Flera sorters influensa kan nämligen cirkulera samma vinter och vaccinering hindrar inte alltid att man blir smittad. Men symtomen blir lindrigare än om man inte hade vaccinerat sig.

Att vintern är influensatid hänger ihop med kylan, både direkt och indirekt.

– Vätskedropparna som innehåller viruset färdas längre i kyla. Men när det är kallt ute samlas vi mer inomhus och där sprids viruset lättare mellan individer för att vi är närmare varandra, säger Gunilla Ockborn.

Den som vill hålla sig frisk ska alltså ändå vara utomhus och alltid undvika folksamlingar.

Fakta: Influensavaccin

Följande grupper bör erbjudas vaccination:

personer över 65 års ålder

gravida efter graviditetsvecka 16

vuxna och barn över 6 månader med följande sjukdomar eller tillstånd:

kronisk hjärtsjukdom

kronisk lungsjukdom, så som KOL eller astma

andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation (till exempel extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder)

kronisk lever- eller njursvikt

diabetes mellitus

tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling