Roger Granat, socialchef i Uddevalla, beskriver läget som ljusnande men fortfarande allvarligt.
Roger Granat, socialchef i Uddevalla, beskriver läget som ljusnande men fortfarande allvarligt. Bild: Kenneth Eriksson

Inga nya fall i äldrevården – smittad personal på väg tillbaka

Ett fortsatt allvarligt läge, men med vissa ljusningar. Så beskriver Uddevallas socialchef coronasituationen inom kommunens äldreomsorg på måndagen.

ANNONS
|

Innan helgen kunde Bohusläningen berätta att ytterligare äldreboenden i Uddevalla drabbats av konstaterad covid-19-smitta.

Den första rapporten om att den fruktade smittan tagit sig in hos riskgruppen på ett äldreboende i Uddevalla kom för drygt två veckor sedan, och sedan dess har ytterligare flera boenden tillkommit på listan.

På äldreboendet Rosenhäll infördes i förra veckan även ett tillfälligt skyddstopp, efter oro bland personalen över otillräcklig skyddsutrustning.

Inga nya fall

Men på måndagen säger Uddevallas socialchef Roger Granat alltså att man ser vissa ljuspunkter, mitt i det alltjämt allvarsamma läget.

– Vi har inga nya konstaterade fall av covid-19 under helgen, och än så länge inga nya fall i dag. Några brukare går även mot friskförklaringar, säger omsorgschefen.

ANNONS

Även flera av de anställda på ett äldreboende i Uddevalla där smittan drabbat både brukare och personal, ska vara på bättringsvägen, enligt Roger Granat.

– Den personalen är på väg tillbaka, eventuellt under den här veckan. Så vi ser vissa ljusningar, samtidigt som det fortfarande är ett tufft läge.

Mer tester och skyddsutrustning

Även tillgången på skyddsutrustning ska ha förbättrats, uppger Roger Granat.

– Det som har hänt sedan i fredags är att vi har fått fler och bättre visir och en större tillgång på munskydd. Det känns som att det har lossnat med tillgången och inhemsk produktion.

Den ökade tillgången på skyddsutrustning kan medföra "generösare riktlinjer" till personalen i den kommunala omsorgen, säger Granat, samtidigt som han framhåller att man hela tiden följt Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

– Med bättre tillgång kan vi eventuellt börja med generösare riktlinjer, för att mildra oro hos vår personal. Men en viktig sak som ingen pratar om är att man måste hantera munskydd på ett korrekt sätt, annars kan de i sig vara en smittorisk.

Fram tills nu har personal i äldreomsorgen främst varit hänvisad till ansiktsvisir och skyddskläder i arbetet med misstänkt eller bekräftat sjuka brukare, och inte använt munskydd.

Begränsat med "asymptomatisk" smitta

Ingen skyddsutrustning alls har heller i regel använts i förebyggande syfte – för att förhindra att symptomfri personal ovetandes smittar friska boende. Men de mer generösa riktlinjer Roger Granat öppnar för kan alltså innebära ett mer frekvent användande av skyddsutrustning, och även munskydd, i förebyggande syfte.

ANNONS

Folkhälsomyndigheten har aldrig uteslutit att man kan smitta utan egna symptom, även om sådan så kallad "asymptomatisk" smitta troligen utgör en mycket begränsad del av smittspridningen.

Innan helgen konkretiserade även både Västra Götalandsregionen och kommunen planerna på utökade test för covid-19.

– Det är viktigt för att kunna testa personal med lindriga symptom i äldrevården för att se om de har covid-19 eller inte, sa Ann Söderström, hälso- och sjukhusdirektör i regionen då.

Enligt Roger Granat hoppas man komma i gång med mer tester på Uddevallas äldreboenden senare i veckan.

LÄS MER:Fjärde äldreboende har fått smitta på avdelning

ANNONS