Sockerchock. Speciellt sötsaker säljer bra på Uddevalla Orienthall inför Eid Al Fitr. På bilden butiksbiträdet Zackarias El Farran.
Sockerchock. Speciellt sötsaker säljer bra på Uddevalla Orienthall inför Eid Al Fitr. På bilden butiksbiträdet Zackarias El Farran.

Ingen fest utan köksstök

I dag börjar muslimernas högtidsfest Eid Al–Fitr. Efter en månad av fasta firar Uddevallas muslimer med tre dagars frossande.

ANNONS

Kenana Fayad har fullt upp i sitt kök på Dalaberg. Hon förbereder den kvinnofest hon ska ha i föreningslokalen utanför huset på den stora dagen.

I soffan sitter mamma Ataf och fyller en deg med dadlar. Hon rullar ihop degen, doppar längden i sesamsfrön och skär noggrannt upp degen i småkakestorlek. Kenanas döttrar Linn och Lamar stoppar ner Mamuldeg i en urgröpt pinne, och slår med en smäll ut de formade kakorna på bänken. Minstingen Tamer leker med en tésil, medan ytterligare en plåt småkakor åker in i ugnen.

Kenana tar fram en ask med färdigköpt Baklava för provsmakning.

– I mitt land Syrien hade vi gjort dem själva, men här köper vi dem, det är enklare, säger Kenana Feyad, med ett ursäktande skratt.

ANNONS

Familjen har handlat nya kläder och köpt presenter till vänner inför den stora dagen, som inleds med Eidbönen på moskén vid sju på morgonen. Sen ska de åka runt i Uddevalla och hälsa på släktingar och vänner, ge bort presenter och gratulera varandra innan kvällens fest.

– Det är skönt att Eid kommer, men vi är jätteglada när vi fastar också. Alla bjuder över varandra på middagar när det blivit mörkt. Barnen frågar varje dag efter skolan; ”Vem ska komma och äta hos oss i dag?”, säger hon.

Eid Al–Fitr pågår i tre dagar. Familjen Feyad tänker åka till Trollhättan och Göteborg för att fira och leka med barnen de andra dagarna. Sen dröjer det ända till mitten på november innan nästa Eid ska firas, Eid Al–Adha, till minne av Abrahams gudfruktighet.

Vad är det för skillnad på högtiderna?

– Ingen stor skillnad, det är ungefär samma mat. Vi gör precis samma sak som ni. Ni har ju jul och påsk och det är samma mat på bägge högtiderna, säger Kenana Fayed och tillägger:

– Det kommer kristna kompisar kommer också på festen i morgon. Det är inte bara för muslimer.

Även på Uddevalla Orienthall har man fullt upp inför slutet på fastan. Kött, kyckling, färdiga baklavakakor och allehanda sötsaker säljer extra bra i dagarna. Det är även tradition att äta dadlar, eftersom profeten Mohammed åt dadlar innan han gick in i moskén.

ANNONS

– Det kan nog vara så att vi säljer bäst under de här dagarna innan högtiden, säger Salah Omari, butiksägare.

ANNONS