Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Roger Ekeroos, ordförande för barn- och utbildningsnämnden i Uddevalla kommun. Bild: Edvin Bergström
Roger Ekeroos, ordförande för barn- och utbildningsnämnden i Uddevalla kommun. Bild: Edvin Bergström

Ingen mer distansundervisning för högstadieelever

Från och med måndag kommer samtliga högstadieelever på Uddevalla kommuns grundskolor att undervisas på plats, det meddelade kommunen på torsdagen. Detta trots ökad smittspridning i regionen – där högstadieelever står för den största ökningen bland unga.

Från och med måndag den 29 mars kommer all undervisning för högstadieelever på Uddevalla kommuns grundskolor att bedrivas på plats i skolan.

– Vi följer den information som har kommit igår och dag från regeringen med stöd från Eva Lindhusen Lindhé, smittskyddsläkare (reds. anm). Vi har även lokala anpassningar, säger Roger Ekeroos, ordförande för barn- och utbildningsnämnden i Uddevalla kommun.

"Smittskydd Västra Götaland är tydliga med att undervisningen helst ska ske på plats och därav förlängs inte distansundervisningen”, skriver kommunen på sin hemsida.

LÄS MER: Nedskärningar hotar när skolan tvingas spara 37 miljoner

Ordförande för barn- och utbildningsnämnden, Roger Ekeroos. Bild: Edvin Bergström
Ordförande för barn- och utbildningsnämnden, Roger Ekeroos. Bild: Edvin Bergström

Skillnad på högstadieskolor och gymnasieskolor

Enligt smittskyddsläkaren Eva Lindhusen Lindhe är rekommendationen att undervisningen ska bedrivas på plats på högstadieskolorna, om inte smittspridningen på den aktuella skolan talar emot det.

– Det är skillnad på gymnasieskolor där man sett en större smittspridning. Där är det vuxna elever som har ett lite annat rörelsemönster. Det är av den anledningen som gymnasieskolorna regleras, säger Eva Lindhusen Lindhé.

– För högstadierna har det aldrig funnits några sådana regler, där ska man hålla öppet som vanligt.

Eva Lindhusen Lindhé menar att man istället ska bedöma efter den lokala smittspridningen på skolorna. Om det är flera lärare som är sjuka och som gör att man inte kan bedriva normal verksamhet kan man hålla en klass hemma för att ”kyla ner smittspridningen”.

– Är lärare sjuka eller flera elever i en klass så ska man vidta åtgärder, men är det enstaka fall av elever så är det att betrakta som normalt när smittspridningen är så stor, säger Eva Lindhusen Lindhé.

LÄS MER: Smittan ökar i Bohuslän – störst ökning i Uddevalla

Förlänger distansrekommendation för gymnasieelever

Under torsdagen meddelade regeringen att man inte förlänger rekommendationerna om distansundervisning för gymnasielever. Från och med 1 april eleverna rekommenderas i stället undervisning på plats för gymnasieskolan.

Men Västra Götalandsregionen väljer att frångå de nya rekommendationerna och i stället rätta sig efter tidigare råd – högst en tredjedel av utbildningen ska bedrivas på plats. Beslutet gäller till och med 18 april; fram till att påsklovet är förbi, enligt Eva Lindhusen Lindhé.

– Påsklovet kan betyda att man träffar personer som man inte annars brukar träffa och tar med sig smitta in i sina sammanhang. Därför håller vi kvar den här restriktionen till en vecka efter påsklovets slut.

– Varje elev ska en närvaro i skolan på minst 20 procent, säger Eva Lindhusen Lindhé.

Smittan ökar bland skolelever i regionen

På torsdagen publicerade Västra Götalandsregionen ny statistik över smittspridningen av covid-19. Där presenterades även specifika siffror över antalet nya fall bland skolever i regionen.

Enligt rapporten har antalet nya fall ökat i samtliga åldersgrupper i regionen. Men allra mest har smittan ökat bland högstadieelever – med 300 nya fall under vecka 11; vilket är en ökning med 111 fall från föregående vecka.

Antal fall per vecka i olika skolåldrar (förändring jämfört med föregående vecka inom parentes)

Gymnasiet: 262 nya fall (+71)

Högstadiet: 300 nya fall (+111)

Mellanstadiet: 303 nya fall (+19)

Lågstadiet: 201 nya fall (+55)

Enligt smittskyddsläkaren Eva Lindhusen Lindhé är smittspridningen i Uddevalla inte oroväckande högt.

– I Uddevalla har vi 30 fall bland elever i 10-19-årsåldern och 14 fall i 0-9-årsåldern. Så det är inte jättemycket om man tittar på det. Även om det är fler än det varit tidigare veckor så är det inte jättemycket, säger Eva Lindhusen Lindhé.

Kritiserar trängsel bland skolanställda

Något Eva Lindhusen Lindhé anmärker på är att de fått samtal om trängsel bland anställda på skolor i regionen.

– I lärarrummen har vi problem, där får vi rapport efter rapport om att det inte fungerar som det ska – att man inte håller avstånd och att det pågår sociala event efter jobbet, som det inte borde när man har en klass nästa dag, säger Eva Lindhusen Lindhé.

Har det kommit in rapporter om att det sker i Uddevalla?

– Överlag i regionen, bland annat Uddevalla, men det är på många ställen, säger Eva Lindhusen Lindhé.